Google sparkar ut Windows, det är något att oroa sig över

Läser att Google inte vill att sina anställda ska köra Windows längre, säkerheten påstås vara anledningen – detta trots att det stup i kvarten dyker upp rapporter om att Microsofts operativsystem står sig utmärkt i relation till OS X och Linux trots allt. Må så vara hur det vill med det, men vad som förvånar mig mer är att ingen reagerar på det här draget, och varför det är dåligt för merparten av datoranvändarna världen över?

Hur kan det vara dåligt att Google sparkar ut Windows?

Jag är ingen Microsoft-kramare, faktum är att jag kör Apples OS X på mina Macar av nödvärn och speldatorn rullar Vista bara för att det är där spelen finns. Helst av allt skulle jag köra open source hela vägen, det finns utmärkta Linux-distributioner idag, men tyvärr är den världen för långt efter i min bransch.

Så det är Windows eller OS X. Jag har valt the lesser evil, alltså OS X, men det betyder inte mycket mer än så.

Merparten gör däremot inte som mig. De kör Windows, det är operativsystemet på de flesta företag, institutioner, skolor och så vidare. Tredje världen ska vi inte ens prata om, finns det en dator så är det med stor säkerhet Windows på den – piratkopierat förvisso, men likväl.

Eller: världens mest spridda OS körs inte hos Google, ett företag vars majoritet av användarna tveklöst sitter på just Windows.

Är det bara jag som tycker det är oroväckande? Hur mycket sämre blir Googles produkter för att Windows inte körs i samma utsträckning på företaget?

Okej, jag vill också resonera som Joakim Jardenberg, som kommenterade det hela i morse:

Intressant utveckling. Tänk: ”What would google do”, och hur många företag har ögonen på Googles varje steg.

Fin tanke. Men vänd på det. Tänk på hur många företag som drar sig undan från Google för att de har bundit upp sin arbetsmiljö till Windows-licenser och Microsoft-miljöer.

De är ett steg längre bort från Google Apps nu.

Nej, det här är inte bra. Ett principbeslut om att bara köra open source från Googles sida hade jag applåderat rent principiellt – och kritiserat för att det tveklöst ger merparten av användarna en potentiellt sämre produkt. Men likväl applåderat. Dessutom hade man kunnat prata om budskapet till företagen då, “släng ut licenskostnaderna och kör open source” hade varit fint från Google. Nu är det dock inte det som är grejen här.

Här har man kommit fram till att man inte ska köra Windows, men OS X är okej. Det är förvisso mindre utsatt (just nu – och Googles drag kommer tveklöst ge oss mer problem bara för att de väljer att göra som de gör) men vad gör man när de får problem med kinesiska hackare igen?

Kärnan då, som avslutning: skulle du som företagare välja Google om du körde Microsoft-miljöer, efter att höra hur Google slänger ut Windows?

Jag skulle i alla fall bli skeptisk.