Några tankar om Windows 8

Microsoft har lyft på skynket för Windows 8, och föga förvånande rör det sig om uppföljaren till Windows 7, som i sin tur ersatte onödigt hånade Windows Vista. Man väljer att introducera Windows 8 med den första i en serie videklipp som ska förklara för oss varför det är värt att uppgradera.

Låt oss börja med att titta på videon:

Ganska annorlunda från Windows, inte sant? Bortsett den taffliga videkvalitén och det tveksamma ljudet så har jag ett par funderingar kring Windows 8, funderingar som gör sig bäst i punktform:

  • Det var väldigt mycket touch här.
  • Det, får jag säga, snygga skalet som presenterar programmen (eller apparna som man säger) är förhoppningsvis mer än bara ett skal. Att klä in ett befintligt operativsystem är en sak, att vidareutveckla det från grunden en annan.
  • Jag ogillar Windows 7-looken, den bryter en hel del mot skalet, men är troligtvis ett nödvändigt ont.
  • Två program på skärmen samtidigt är grymt snyggt och smart, fungerar det bra nog så är det betydligt bättre än två fönster bredvid varandra.
  • Windows 8 är svaret på framgångarna för touch, men ska fungera med musen med. Får Microsoft till det så blir jag imponerad.

Windows 8 ser onekligen ut som ett rejält steg framåt för Microsofts operativsystem. Jag är hoppfull, och gillar sättet de berättar om nyheterna på. Bara en sådan sak som att de börjar med att dissa ikoner känns helt rätt. Låt oss hoppas de kan leverera också.