Undersökning visar att bloggar saknar trovärdighet, annan undersökning säger motsatsen

Shoppingsajten Kelkoo konstaterar att skandinaver inte litar på bloggar, utifrån en undersökning man gjort. Fler än 4 300 personer har tillfrågats, vilket gör resultatet lite svårt att vifta bort.

Män och kvinnor i hela Skandinavien är eniga i frågan: bloggar är inte mycket att lita på. Färre än 5 % av undersökningens skandinaviska nätkonsumenter tycker att bloggarna ger goda råd. Bland konsumenter över 15 år är det bara runt 2 % som angett att bloggarnas råd är mest trovärdiga. Det är alltså de unga ute på nätet som lyssnar mest på bloggarna.

Nu vet jag inte hur frågan ställts, men Kelkoo har säkert rätt, undersökningar ljuger aldrig… Eller hur?

Allvarligt talat, det är humor att följande kan läsas i Sydsvenskan, apropå musikrecensenternas roll:

När Svenska Dagbladet i slutet av september frågade 40 svenska musikprofiler var de hittade sin musik dominerades svaren av bloggar, Myspace-sidor, fildelarnätverk och internationella skivbutiker på nätet.
– Tidigare slukade jag skivrecensioner. Jag läste allt, även det som skrevs om band jag inte var intresserad av. Idag minns jag inte ens när jag läste en skivrecension sist, säger Björn Jeffery, IT-strateg och en av grundarna till inflytelserika mp3-bloggen Discobelle.net som har sin bas i Malmö och Lund.

Och:

– Många mp3-bloggar fungerar lite som konstkuratorer. Man litar på deras omdöme även om man inte känner till artisten eller låten som läggs upp, säger Björn Jeffery.

Det rimmar minsann lite illa med undersökningen, inte sant? Det är klart, kan man tanka ned låten och verkligen bilda sig en egen uppfattning så blir det lätt att sätta bloggens trovärdighet på sin spets, direkt och i realtid.

Att det sedan är olagligt, eller åtminstone tveksamt, att lägga upp låtar för nedladdning är en annan femma. Det talas om en gråzon eftersom de så kallade mp3-bloggarna ofta används av skivbolagen i marknadsföringssyfte.

Jag tror inte att det är så komplicerat egentligen. Tar vi ett tvärsnitt av bloggosfären så ser den tämligen tam ut, rentav trivial. Den ger inget starkt bestående intryck av trovärdighet direkt. Sållar vi ut skiten och hittar våra favoriter, de intressanta bloggarna, blir det plötsligt mycket starkare.

Så nej, Anders och Evas husvagnssemester intresserar inte mig heller, att de tycker att senaste mp3-spelare är bra tar jag varken som något positivt eller negativt. Prylbloggen som testat tjugofem stycken, däremot – där finns det åtminstone en referensram.

Att den sedan kan vara köpt är en annan femma, men det blir tidningar med – det är en annan diskussion.

Fotnot. Jag ställer inte dessa båda undersökningar mot varandra. De är totalt olika, jag inser detta. Det är ett resonemang, varken mer eller mindre. På en blogg. Hur trovärdigt kan det vara? Läs även vad Fredrik Wass tycker.