Vadå proffsbloggare?

Med jämna mellanrum dyker det upp mer eller mindre läsvärda poster om proffsbloggare. I många fall handlar det om att en bloggare svarar på “frågor om hur man blir proffsbloggare”, vilket egentligen betyder att vi får ett illa maskerat “kolla vad jag är bra – men det är minsann inte så enkelt!”-inlägg.

Så stopp där.

Först, grattis om du tjänar pengar på din blogg (utan att lura dina läsare) och har en massa läsare! Förhoppningsvis betyder det att du gör något rätt med ditt bloggande.

Men vidare då, nästa gång du tänker börja prata om “proffsbloggare” så stanna upp ett slag.

Vadå proffsbloggare? Vad gör dig till proffs? Är det för att du tjänar pengar? Om alla som tjänar pengar är proffs så, äh, den tankegången behöver jag knappast avsluta – det räcker med att tänka lite på att “proffs” är en luddig bedömning, för att uttrycka mig milt.

Så är det ditt fantastiska innehåll som gör dig till proffsbloggare? Mjaha, okej, vem gör den bedömningen? Många tycker att de har fantastiskt bra innehåll, men det betyder inte att alla håller med.

Är det kanske disciplinen som gör dig till proffsbloggare? Återkommande poster dag ut och dag in, det är ju professionellt. Jo, det kan det väl vara, men är i så fall inte innehållet viktigare, eller vad posterna ger dig, och vilka som läser dem?

Apropå det, är det mängden besökare som räknas? Många besökare är likamed proffsbloggare, så måste det väl vara? Fast, möjligtvis kan det vara så att det finns bloggar med mängder av besökare, men innehåll som inte håller eller så är de helt inkapabla av att generera pengar.

Så det är där det hänger alltså. Man är proffsbloggare för att man tjänar pengar på att blogga? Okej, så hur mycket pengar? Motsvarande en halvtidslön eller varför inte heltid? Och är det då min lön, eller din? Men vad gäller om du egentligen är urbota kass på att uttrycka dig och bara tjänar pengar av en slump, är du proffsbloggare då med? Handlar det bara om pengarna, inte om kvalitet eller om att bidra till bloggosfärens ekosystem?

Nej, jag tror jag stannar där.

Kalla dig proffsbloggare om du vill. Med det resonemanget är jag (bland annat) proffsförfattare, proffsdesigner, proffsvarumärkeskonsult, proffsjournalist (!), proffsentreprenör, proffs-VD och proffsexpert.

Bra så?