Tag: bredband


 • Livet utan bredband

  I dag tar många av oss bredbandsuppkoppling för givet. Webbutvecklare designar flashiga sajter med okomprimerade bilder och struntar i att optimera koden – alla har ju bredband så varför ska de bry sig? Det krävs wifi för att ladda hem stora filer från App Store, och storspel som Diablo 3 kräver att du är uppkopplad hela tiden.

  Men vet ni, det går inte att ta bredbandsuppkoppling för givet, nu mindre än någonsin. Dels är det för att de mobila bredbandsuppkopplingarna har tagit över, vilket vi talat om tidigare, och dels är det för att alla faktiskt inte har bredband.

  (more…)


 • Det där med sidornas tyngd

  Det senaste året har jag varit inblandad i en hel del diskussioner kring responsiv design (alltså design som anpassar sig efter enheten, snarare än laddar alternativa mobila versioner och dylikt trams). I de här samtalen så är vi alltid två läger.

  • De som tycker att webbsidor ska få vara hur tunga som helst i Sverige, för vi har bredband och ska fokusera på att göra häftiga saker utan begränsningar.
  • De som tycker att webbsidor ska vara så snabbladdade som möjligt, för alla överallt.

  Jag har 100/100 Mbit hemma, så i de allra flesta fall har jag ingen aning om ifall en sida är tungladdad eller ej. Såvida den inte är full med Flash så klart, men det betyder att jag inte ger den en chans att ladda klart, så vi hoppar över den biten.

  (more…)


 • Värnar din bredbandsleverantör om din integritet?

  Via Johannes Hansson hittar jag integritetsmärkningen iNTeGriTY, dit pålitliga (?) bredbandsoperatörer kan ansluta sig. Har du en pålitlig leverantör?


 • I flyttartagen, offline till den…?

  Imorgon söndag flyttar jag, från hus på Österlen till lägenhet på västsidan. Det har sina fördelar klart, närmre till storstadsliv (nåja…) och mindre pendling för min kära fru, men en hel del nackdelar också. Som att det blir fasligt långt till golfbanan, att inte kunna ta en kall öl i trädgården och sådana saker. Vi får se hur det går.

  Om allt går som det skall och alla håller vad de lovar så är jag up and running igen på måndag. Det låter ju klart godkänt, men jag är lagom skeptisk – så fort det är telefon och/eller bredband inblandat så brukar allting gå åt pipan. Vi får se. Jag är i alla fall borta till måndag eftermiddag någon gång i nästa vecka. Håll tummarna!