Tag: Gawker


 • Beware the billionaire

  Tom Scocca wraps up his death of Gawker post with the most harrowing thing about this whole mess:

  Gawker always said it was in the business of publishing true stories. Here is one last true story: You live in a country where a billionaire can put a publication out of business. A billionaire can pick off an individual writer and leave that person penniless and without legal protection.

  If you want to write stories that might anger a billionaire, you need to work for another billionaire yourself, or for a billion-dollar corporation. The law will not protect you. There is no freedom in this world but power and money.


 • Nyheter24 lär av Gawker

  Journalisten berättar att man tillämpar grundlön med rörligt tak beroende på antalet sidvisningar som genereras på Nyheter24. Det är en modell som Nick Dentonsbloggnätverk Gawker Media, med just Gawker i spetsen, har kört hela tiden. Med tillhörande spott och spe från journalistkårer och kickade bloggare som inte genererat nog med visningar.

  Kritiken är lika självklar som riktig. I jakten på fler sidvisningar är det lätt att glömma bort saker som kvalitet och etik.

  Samtidigt är det svårt att bortse från den enkla matematiken här. Gör man en redaktionell produkt på nätet så är sidvisningarna om inte reda pengar, så åtminstone nära på. Så klart modellen upprör och irriterar, i många fall med all rätt. Nyheter24 låter jag dock vara den här gången, nöjer mig istället med att konstatera att det här bara är början. Vare sig vi gillar det eller ej.


 • Svenskan om kändisbloggar blir mest rörigt

  SvDSvenska Dagbladet har den goda smaken att ta upp fenomenet kändisbloggar, omåttligt stort i USA med blogghjältar (bör läsas med viss ironi) som huserar på Perez Hilton, Gawker och Go Fug Yourself. Artikeluppslaget är bra, genomförandet rörigt och oinitierat – men huruvida det är ett tydligt exempel på när det inte räcker med lite googlande research, eller bara tidningens begränsande format som resulterar i det här mischmaschet vet jag inte. (more…)