Det finns en mängd alternativ för dig som skall börja blogga, och eftersom man gärna slipper problemet med att flytta från en plattform till en annan så är det en bra idé att välja rätt från början. Jag talar om bloggsystem, det som rullar i bakgrunden så att du slipper hacka html för varje bloggpost du vill publicera.
Hostad eller egen installation?
Det första du behöver ta ställning till är om du vill ha en hostad lösning – alltså registrera dig hos någon av de otaliga sajter som erbjuder bloggar – eller vill installera ett bloggsystem själv. Det senare kräver förstås mer arbete, men ger i gengäld en helt annan frihet.
Det finns förvisso VIP-lösningar för hostade bloggsystem, men enligt min mening är det ingen bra idé att köra på ett sådant om man är seriös med sitt bloggande. Den främsta fördelen är förstås att de är stabila samt gratis, kör du en egen installation behöver du ett webbhotell. En stor nackdel är att du sällan kan anpassa särskilt mycket, och ibland inte köra annonser alls.
En vanlig fråga är om det inte är svårt att installera ett bloggsystem? Svaret är njae, för mig är det busenkelt och för många är det “bara” enkelt – men saknar du helt kunskaper om webbservrar, MySQL och PHP kan det vara lite avskräckande. Det spelar förstås in på ditt val.
Hostade bloggsystem
Det finns tokmånga hostade bloggsystem, i princip är alla gratis dessutom. Jag rekommenderar däremot endast ett fåtal.
- WordPress.com bra lösning som bygger på plattformen WordPress
- Blogger Googles lösning har stöd för Adsense-annonser
- TypePad betallösning, men supporten gör det intressant för proffsbloggaren
Undvik för allt i världen bloggtjänster som enbart finns för att utgivaren skall tjäna mer pengar på sin annonsering, typ Aftonbladet, Passagen och liknande. Du skall välja en dedikerad bloggtjänst, inte en nöjessida som skyfflar in lite bloggfunktionalitet! Därmed inte sagt att det inte går att använda dessa tjänster, men mer om det i senare delar i serien…
Egeninstallerade bloggsystem
För att kunna installera ditt eget bloggsystem så behöver du ett webbhotell (finns från några kronor i månaden, men gör lite research först – en del är urusla) samt en domän så att dina besökare kan surfa in på bloggen. Det betyder att du måste lägga ut lite pengar, men vi talar om ett par hundra om året så det är inte så hemskt farligt. I alla fall inte förrän du får tokmånga besökare och allt kraschar för att du inte har trafik nog, eller webbhotellets databasservrar suger. Hur otrevligt den typen av problem än är, så är det ett lyxproblem – ju större din blogg blir, desto fler möjligheter öppnas för dig.
Det finns egentligen bara tre vettiga alternativ för egeninstallerade bloggsystem.
- WordPress lättanvänt, snabbt och störst på bloggfronten, dessutom open source
- Movable Type kostar pengar, men en open source-variant är på gång
- Expression Engine många gillar det här systemet, har betallösningar
Undvik att använda Blogger för att skicka inlägg till din domän, det är rörigt och dumt. Jag rekommenderar inte heller Drupal, som är ett utmärkt content management system men ack så överdimensionerat för en blogg, eller Joomla, som påminner om Drupal men är ännu värre…
WordPress är ditt val, tycker jag. Det är gratis, lätt att modifiera, har ett tydligt pluginsystem, samt mängder av teman som du kan ladda ner och aktivera på din blogg utan extra kostnad. Dessutom är det löjligt enkelt att installera, och kan fås på svenska.
Jag kommer fokusera på WordPress i den här serien, i alla fall till en början, men mina tips och råd kommer naturligtvis fungera även för övriga system, inklusive många av de hostade lösningarna. WordPress är dock störst av bloggsystemen, och tanken med Börja blogga är att hjälpa så många som möjligt.
Det här var den tredje delen i artikelserien Börja blogga. Du har väl inte missat de tidigare posterna?