Aftonbladet instiftar stora Stora Bloggpriset

Stora BloggprisetDet är gott om bloggpriser just nu, vissa mer intressanta än andra förstås. Aftonbladets Stora Bloggpriset har goda möjligheter att faktiskt få lite exponering, om inte annat så hos kvällstidningen själv.

Fem finalister i varje kategori – Nöje & Kultur, Mode, Sport & Fritid, Livsstil, Prylar & Teknik, Vardag, samt Politik & Samhälle – tävlar om lika många priser.

Utöver detta delar Aftonbladet ut ett hederspris:

Vad har ni för kriterier för Hederspriset?
– Som jag tänker kommer priset att tillfalla journalistiskt nyskapande bloggar. Det är den mest spännande utvecklingen i media just nu och både jag och Kalle läser många bloggar. Det ska bli spännade att se hur bloggvärlden mottar vårt pris jämfört med de andra kategorierna, säger Jan Helin.

100 av de “mest betydelsefulla bloggarna i Sverige” har bjudits in för att medverka i en bloggpanel, som i sin tur kommer nominera bloggar. Sedan blir det en öppen omröstning för de olika kategorierna, förutom hederspriset som bestäms av Jan Helin och Kalle Jungkvist.

Låt oss hoppas att det blir något vettigt av det här, och att spektaklet den 2 februari 2009 – då priserna delas ut – tillför något gott till bloggosfären. Besök Stora Bloggprisets hemsida för mer information.

Politikerbloggens Niklas Svensson tror sig dock veta varifrån inspirationen har kommit, det här säger han nämligen till Resumé:

– Det är jättekul att Aftonbladet noterat vårt framgångsrika koncept. Nyhetspriset har fått stor uppmärksamhet under de två år som priset delats ut i Almedalen och jag är glad för att vår partner Prime PR vill sponsra priset även nästa år.
– Det behövs fler priser till alla duktiga medborgarjournalister runt om i landet, så Aftonbladet är helt rätt ute när de nu lär av Politikerbloggen.

Ju mer exponering till bra bloggar, desto bättre tycker jag. Speciellt eftersom jag när en, kanske fåfäng, förhoppning om att bloggpanelen lyckas välja ut kvalitativa verk från alla lager av bloggosfären. Det återstår att se.