Att utveckla på en netbook

Apropå Börja Bloggas tvåmandersjubileum (!) så tänkte jag följa upp på hur det var att utveckla på en netbook. Jag gjorde som bekant Börja Blogga under 24 timmar på 24 Hour Business Camp, och mitt bland alla Macbookar så satt jag med min 10-tummare från Lenovo. Mer precis, en Ideapad S10e faktiskt – det här hade jag med mig.

Så hur gick det egentligen att utveckla på en netbook?

Kort sagt kan man väl säga att det gick, men inte så mycket mer. Jag har inga större problem med det lilla tangentbordet, eller det faktum att Ideapad S10e blott har en Intel Atom 1.6 GHz-processor och 1 GB internminne. Lyckligtvis behövs det inte mer för att köra Windows XP, ett FTP-program, en texteditor (för kodhackandet) och Paint.Net för enklare bildbehandling.

Just bilderna var det största problemet, det är inte direkt datorn jag vill köra Photoshop på. Så det gjorde jag inte heller, loggan gjordes externt.

Inte heller är jag nöjd med trackpaden, annat än för kortare sessioner, så därför tog jag med mig en liten extern mus från Kensington. Smart designad och bra.

Så vilka problem stötte jag på?

  • En liten skärm rymmer mindre kod. Tur att det är widescreen dock – men överblicken är sämre än man är van vid.
  • Bildbehandlingsprogram är inte optimerade för 1024×576 pixlars upplösning – det blir inte mycket plats över till bilderna.
  • Google Docs behöver mer än 576 pixlar i höjd för mapphanteringen. Irriterande.
  • Min Ideapad S10e har en behaglig skärm, jag kände inte att jag satt och kisade på liten yta. Trött blev jag förstås, men så jobbades det i närmre 24 timmar i sträck också.
  • Laptoptangentbord innehåller nödlösningar från första början, med Fn-tangenter och liknande, men på en netbooks tangentbord blir de väldigt påtagliga. Att trycka Fn+Shift för att aktivera > är inte smidigt.

Inga kritiska problem uppstod, bra batteritid (även om jag självfallet hade strömadapter med mig), lättjobbad dator, och smidig att ha med sig. Sedan 24HBC har jag släpat med mig Ideapaden på diverse resor, fått jobb gjort på tågresor på ett sätt jag inte lyckats med tidigare på grund av platsbrist och ansträngda arbetsställningar.

Det går absolut att utveckla på en netbook, men det är knappast förstahandsvalet. Med det sagt så är jag nöjd med experimentet, köpet, och kommer säkerligen alltid ha en extra liten laptop i arsenalen framöver.