Internetworld har publicerat en förbryllande artikel där de vill ta reda på framtiden för CMS, så här beskriver de den:
Vad är nästa stora grej inom cms? Internetworld frågade några tillverkare och leverantörer av publiceringssystem vad de tror kommer att hända den närmaste framtiden.
Oavsett vem vi frågar verkar framtiden ljus. Såväl tillverkarna av proprietära system som leverantörer av öppen källkod-lösningar tror på en ljus marknad framöver.
Här ges Episervers säljchef Gustaf Snöbohm och Sitevisions VD Anders Korsvall utrymme att sälja sig själva, och de är inte ett dugg oroliga.
Vad ska de säga? Att de känner av konkurrensen? Att de är rädda för att beställare i framtiden ska inse att absurda licenspengar, inklusive hosting, i stället kan läggas på utveckling eller rentav sparas?
Det här säger dock allt, signerat Episerver:
Vi har haft konkurrenter inom öppen källkod sedan vi grundades 1994, jag skulle inte säga att det är annorlunda i dag mot då. Kunder är kompetenta beställare och väl medvetna om vilka val som finns på marknaden och vad de innebär. Kundens val styrs av vad som ger dem mest affärsnytta och vilken plattform som passar deras verksamhet bäst över ett längre perspektiv.
Att över huvud taget jämföra konkurrensen 1994 med läget i dag är i bästa fall naivt oinitierat. Ju mer kompetent beställare, desto färre proprietära system kommer säljas. De kunder som förlitar sig på stora gamla IT-lösningar, ofta signerade Microsoft, kommer ta tid på sig, men även där är det bara en tidsfråga.
Det avslutas med följande från Sitevision:
Jag upplever det faktiskt som att konkurrensen är mindre växande i dag än för några år sedan. Men har man teknikfolk inom sin organisation som vill vara aktiva i communities för öppen källkod, så är det ju jättebra. Det blir sällan billigare, eftersom man själv måste bekosta förvaltningen av det cms som man har utvecklat, men det är klart att det passar bra för vissa typer av företag.
Ren och skär propaganda, och oförståelse för det faktum att så gott som alla CMS släppta i öppen källkod som implementeras på sajter i Sverige redan är utvecklade, och vidareutvecklas utan att kunden betalar ett öre. Så nej, man måste inte “bekosta förvaltningen av det CMS som man har utvecklat”, det är nämligen redan gjort!
Vem fick tala för öppen källkod då? Någon från Happiness syns i en faktaruta men i övrigt blev han tydligen bortklippt.
Propaganda, rakt upp och ner, signerat Episerver och Sitevision, levererat av Internetworld.