Det är dags att lägga ner TV-licensen

Numera ska du betala TV-licens om du har en enhet som kan ta emot TV-sändningar. I verkligheten betyder det att även datorer, tablets och dylika mobila enheter med tillgång till internet nu är licensbelagda. Det rör sig, som det påpekades i den här artikeln hos Computer Sweden, om 150 kr extra per månad för en internetanslutning, oavsett om du tittar på traditionell TV eller ej.

Absurt. Ungefär lika absurt som det här uttalandet, från samma artikel:

– Det handlar inte om att vi ska jaga personer med datorer. Men det har blivit så att fler manicker har blivit avgiftspliktiga. I dagligt tal kanske man uppfattar det som att vi jagar folk, men det vi gör är att föra en dialog om deras eventuella tv-innehav, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst.

TV-licensen har blivit en internetlicens i praktiken, vilket betyder att alla ska betala – utom företag som kan “plombera” sin utrustning genom att lova och svära att de blockerar TV-sändningar. Det är ett alternativ som privatpersoner inte ges, vilket är upprörande och stärker argumenten för att TV-licensen är en straffskatt och inget annat.

150 kr/månad för att SVT och SR (samt UR?) ska finnas tycker inte jag är acceptabelt. Faktum är att jag inte skulle betala 25 kr/månad för dem heller, men det är irrelevant – jag kan inte välja bort det. Så gott som hela svenska folket har nu tillgång till enheter som kan se TV-sändningar, och oavsett om de nyttjas eller ej så ska licensen för dem betalas – det är en skatt och inget annat.

Tänk om alla bilägare i Stockholm var tvungna att betala trängselskatt varje dag, oavsett om de nyttjar bilen eller ej? Dra det sedan ett steg längre, tänk om alla med körkort var tvungna att betala trängselskatt för att de rent teoretiskt skulle kunna köra en bil i Stockholm. Det är ungefär så det är med TV-licensen: bara för att du kan gå till svt.se på din iPad så måste du betala TV-licens. Om du någonsin gör det eller ej är irrelevant.

Skamligt, det är vad det är. Lena Hamilton och alla (ja, alla) politiker som inte motsätter sig detta borde skämmas.