Det här är Skånebloggar

397FB20A-C5EC-46F1-B4CA-8D73984784AD.jpgDen senaste månaden har jag jobbat med ett spännande projekt på uppdrag av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Det hela började med min post om att lokala bloggnätverk är det naturliga steget för dagstidningarna, en post jag länkat och stressat om till diverse parter sedan dess publicering.

Om vi bortser det faktum att man kan härleda ett uppdrag till en specifik bloggpost, så betyder det här förstås att jag jobbar med ett lokalt bloggnätverk åt nämnda dagstidningar.

Det lokala bloggnätverket har Skåne som nisch, och inriktar sig med andra ord på skånska bloggare. Betan rullar ut de närmaste dagarna, först med stängd registrering men sedan med öppen så att alla som vill kan testa.

Så vad skiljer Skånebloggar från andra hostade bloggtjänster, typ WordPress.com exempelvis?

  • Skånebloggarna kommer exponeras på dagstidningarna där det är relevant. Hyperlokalt material till tidningarna och exponering till bloggarna.
  • Det finns inga hårda regler eller detaljstyrning – blogga om vad du vill, när du vill. Man måste inte ens blogga om Skåne.
  • Apropå det: nej, det finns ingen geografisk koll på att du bor i Skåne. Däremot finns det så klart planer på smarta lokala lösningar, men det är något helt annat.
  • Det kommer finnas annonser på bloggarna. Tanken är att detta ska fördelas mellan Skånebloggar och användarna. Vi kommer prova oss fram på den här punkten, öppet och ärligt i sann blogganda.
  • Självfallet är det gratis att bli medlem.

Betan rullar igång imorgon, med stängd registrering. Kort därpå kommer så klart registreringen att öppnas upp. Någon gång däremellan så dyker det även upp en officiell blogg för Skånebloggar, där jag och andra inblandade kommer berätta mer. Det blir tveklöst någon post eller två om saken här med.

Så där står vi just nu. Det ska bli både intressant och spännande att realisera alla de planer och idéer som finns för den här tjänsten. Och berätta hur det går längs vägen, så klart.