Din dator är ingen TV och Radiotjänst behåller 120 miljoner

I dag blev det klart att en dator (samt mobil och surfplatta) inte är en TV, och det betyder att Radiotjänst inte kan avkräva dig TV-licens för datorer. I ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen konstateras att en TV är en enhet med TV-mottagare, samt att webbsändningar inte är att klassas som TV-sändningar och därmed inte ska beläggas med TV-licensavgift. Så långt är allt vettigt, klokt och bra. En stor applåd till Nicklas Nygren, som tog fajten med Radiotjänst.

Förra året drog Radiotjänst in runt 120 miljoner extra genom att tvinga ut TV-licens på datorer. Det är inte pengar som ska betalas tillbaka. Från Radiotjänsts meddelande, vilket är på engelska av någon anledning:

The supreme administrative court ruling enforces a new precedent from June 13 2014. Before this date, the legal system has confirmed the earlier practice. Consequently no fees prior to June 13 2014 will be repaid.

Motiveringen är att hela “dator är TV”-argumentet var prövat i rätten tidigare, och därmed var det inte fel att ta ut TV-licens för den typen av enheter under perioden 1/2 2013 till 13/5 2014.

Eller, på rent klarspråk: Radiotjänst behåller 120 miljoner kronor, pengar de bufflat sig till från svenska folket på med lövtunn motivering. Om inte det är skäl nog till att riva ner den här vidriga organisationen så vet jag inte vad som är. Det har varit hög tid att se över TV-licensen som det är, men oavsett hur den ser ut så är det uppenbart att Radiotjänst inte är i folkets tjänst.

Uppdaterat 16/6 -14
Radiotjänst gör kovändning, betalar tillbaka efter att ha “analyserat domen”. Undertecknad tror mer på att det blev en PR-mardröm utan dess like, med påtryckningar från högre instans…