Fastighetsbyråns dubbla stolar i en öppen diskussion på Twitter

Att Booli rörde om i mäklargrytan när de lanserades för två år sedan eller så är ingen hemlighet, det blev till och med gammelmediarubriker. Kort och gott rör det sig om en sökmotor för bostadsannonser, en direkt konkurrent till Hemnet – en tjänst alla som någon gång tänkt köpa hus eller bostadsrätt känner till. Då vet ni också vilken stapplig webb 1.0-historia Hemnet var, och i viss mån fortfarande är – de har ryckt upp sig och det kan vi tacka konkurrensen för.

För det är konkurrens, och det är big business att vara med i husköparsvängen. Mäklare tjänar gott på provision eller, i vissa fall, fasta avgifter, och säljare såväl som köpare hoppas alla göra sig en hacka. Det är alltid aktuellt, oavsett om räntorna är höga eller låga, för vi är ett tämligen rörligt folk idag.

Jag hittade för övrigt mitt hus på Hemnet. Booli var i startgroparna när det dök upp, och fokuserade på Stockholm, annars hade jag gladeligen använt dem också.

Som sagt, redan när Booli dök upp bubblade det, med arga uttalanden och allt. Nu är det dags igen, och samtalen först på VD-nivå på Twitter, offentligt så det förslår. Parterna är Booli (förstås) och Fastighetsbyrån, som är en av ägarna till just Hemnet – en tjänst som direkt motarbetar sin konkurrent. Mäklarsamfundet är en annan Hemnet-aktör, och de gillade inte Booli när de kom (från tidigare länkade DN-artikeln):

I ett brev uppmanar Lars Kilander, vd för branschorganisationen, sina medlemmar att protestera mot Boolis sajt. Anledningen är att bostadssajten Hemnets marknadsdominerande position hotas om andra bostadssajter tillåts växa fram.

Så vilka står bakom Hemnet? Det här är från deras infosida:

Hemnet ägs och drivs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Fastighetsbyrån, Mäklarsamfundet och Svensk Fastighetsförmedling i samarbete med Dagens Nyheter och Göteborgsposten.

Det för oss till idag, och Twitter. I den här akten i farsen om mäklarna och internet så finner vi Peo Nilsson (VD) och Anders Kyhlstedt från Booli, samt Per Johnler (VD) och Johan Versterberg från Fastighetsbyrån.

Aningen förvånande, och kanske lätt hoppingivande, är det Johnler som startar diskussionen:

Intressant med alla nya bosajter. Det är bra med månfald och det visar också att boendet är en viktig fråga för väldigt många.

Jag hoppas att han insåg hur han öppnade Pandoras ask där, för svaret låter inte vänta på sig! Kyhlstedt ställer följande fråga till Vesterberg:

Hej Johan, Peo har försökt kontakta @PerJohnler om er inställning till oss, om ni tycker det är bra att vi gör era säljares bostadsannonser sökbara för köpare på Booli.se. Han har säkert mycket att göra, kanske du kan hjälpa mig? Vet du hur ni ställer i den frågan? Mvh /BooliAnders

Att Fastighetsbyrån sitter på dubbla stolar råder det inget tvivel om, frågan är istället hur de tänker hantera det. För det är knappast troligt att de lämnar trotjänare Hemnet, men samtidigt så når herrarna Vesterberg och Johnler följande slutsats:

@boolipeo Stämde av med Per. För våra kunder är konkurrens och mångfald bra. Spindling kan skapa problem tex om uppdateringar görs sällan.

Det rimmar illa med att backa Hemnet, som motarbetar Booli.

Det blajas lite om API:er. Fastighetsbyrån har tydligen svårt att ta ställning till sådant, men när Nilsson och Kyhlstedt går in och erbjuder att koppla ihop allt, försäkrar att inget kostar, och svarar på oklarheter kring uppdateringsfrekvenserna. Kort sagt, som utomstående är det, som så många gånger förr, svårt att se vad problemet är. Ju fler gånger en bostad exponeras till potentiella köpare, desto bättre?

Eller?

@BooliAnders Det är ju en komplicead fråga med Hemnet och synen på “konkurrenter”. Spännande att se hur det blir i framtiden!

Eller?

@boolipeo Svårt att veta vad det leder till för oss, Hemnet, spekulanter och säljare i längden. Inte helt enkelt. Tyvärr.

Booli-VD:n sätter egentligen tummen på spike med

@JohanVesterberg Med all respekt, tror varken köpare eller säljare håller med dig helt. Tror att köparna vill ha alternativ, mångfald.

och

@JohanVesterberg …och tror att säljarna vill ha mäklare som kan utnyttja – inte bojkotta – mångfalden för att sälja deras bostad. Eller?

För oavsett vad man tycker om Booli, Hemnet, eller hela den här farsen, så handlar det om köpare och säljare i slutandan. Vanligt folk, som här låses in på grund av att vi helt enkelt har för få aktörer. Det räcker inte med Hemnet, inte med Booli, det behövs mer – konkurrens är bra, i synnerhet när det rör sig om så stora affärer som boende faktiskt är.

Konversationen på Twitter har tystnat för tillfället. Jag tror inte att det blossar upp med arbetsdagen imorgon, för trots att jag måste ge Fastighetsbyrån en eloge för att ta en så här pass obekväm diskussion öppet, så betvivlar jag starkt att de vill understryka den ytterligare.

Två saker är dock glasklara:

  1. Fastighetsbyrån behöver ta reda på var de står i frågan Hemnet-Booli, och vad som kommer först: Hemnet-korståget mot konkurrenterna, eller deras kunder.
  2. Fastighetsbyrån behöver bestämma sig för hur öppna de ska vara med API:er, något som säkerligen gäller hela branschen. Det borde inte vara ett så svårt val, för motarbetar man tekniken så går man samma öde till mötes som skiv- och filmbranschen, där alla som inte anpassar sig kommer att gå under.

Det måste vara hiskeliga pengar i Hemnet, för annars hade knappast de inblandade satt sig på tvägen på det här sättet. I slutändan så tjänar alla på att hus och bostadsrätter köps och säljs, det är i transaktionen pengarna ligger (även om man undrar vad Hemnets annonsintäkter landar på…), och det är också där kundernas intresse är. Oviljan att underlätta fler köp och försäljningar är förbryllande.

Teknikfientlighet, eller någon annan agenda? Ingen aning, men mäklarbranschen behöver se över sig själv och vart den är på väg, annars kommer det sluta illa.