Jag har blivit blockad på Twitter – vad betyder det?

Det kanske är fövånansvärt att det inte hänt tidigare, men faktum är att jag, mig veterligen, för första gången har blivit blockad på Twitter. Inte avföljd, inte ignorerad, utan blockad. Som i att jag inte kan följa en annan persons tweets (vilket jag så klart kan i det här fallet, de är publika, men jag får dem inte i mitt flöde), utelåst således.

Så här skrev Claes Magnusson, @claes på Twitter, till mig igår:

@tdhse Jag är ledsen, kommer sakna din kunskap och dina inlägg. Du klarar dig säkert utan min och mina. *Block*

Det följdes av en mejldiskussion som jag anser vara privat, så jag lämnar den därhän. Bakgrunden är i alla fall att Claes inte drar jämnt (i brist på bättre ord) med en av sponsorerna till WordCamp Stockholm, och eftersom jag släpper in dem så vill han inte ha med mig att göra.

Innan jag fortsätter behöver jag nog förklara varför jag över huvud taget tar upp det här. Jag frågade mig själv om det var värt det, men det faktum att Claes är öppen med blocken, samt påföljande diskussioner, gör det så publikt redan. Och eftersom jag inte kan medverka i nämnda diskussioner – jag ser ju inte vad Claes skriver på ett bra sätt, och han ser inte mig – så är det här enda sättet antar jag.

Det är viktigt att påpeka att jag på intet sätt vill kasta smuts på Claes. Jag respekterar honom som person, för sin övertygelse, och definitivt hans kunskap. Tvärtemot vad hans tweet säger så kommer jag sakna honom i mitt flöde, vi har surrat, skojat och hjälpts åt genom åren.

Hela grejen gör mig inte förbannad, besviken eller ångerfull. Den gör mig bara ledsen, för det är en förlust helt enkelt.

Så, nog om det.

Blockad alltså, mig veterligen första gången, även om alla säkerligen inte har den goda smaken att meddela sin block. Det är ju inte direkt så att jag är någon spammare, tvärtom deltar jag hyfsat aktivt i diskussionen och hjälper till där jag kan.

Twitter är en väldigt annorlunda best än vad diskussionsforumen var för länge sedan (och är på sina håll idag), för liksom Facebook så bygger det på att du har relationer med personerna du pratar med. Det är inte bara att registrera en användare och sedan jiddra loss som på den gamla goda tiden, utan ska du höras på din soapbox så måste du ha någon som lyssnar. “Lyssnar” i det här fallet är egentligen följer, för där du på forumet kan se en tråd i ett forum när du letar efter något att läsa, så är det inte troligt att du ser en tweet från någon du inte följer över huvud taget. Såvida den inte har retweetats (återtwittrats, typ) av någon som du faktiskt följer, då nästlar den sig in i ditt flöde av följeslagare på det viset.

Att ha blivit blockad av någon som @claes ställer till det en del. Han är, liksom jag, rätt så aktiv i den så kallade bubblan, alltså kretsen som pratar vitt och brett om allt möjligt på nätet i allmänhet, och Twitter i synnerhet. Så hur blir det nu när vi inte kan delta i samma diskussioner på ett bra vis? Det jag säger kommer gå @claes förbi, och det han säger ser inte jag – knappast idealt, för som sagt var så har vi kommunicerat en del.

Twitter är skadat på det sättet. Å ena sidan tycker jag det är bra att man kan välja vem man följer, läser och nätverkar med, men å andra sidan så fallerar plattformen som diskussionsplats rätt hårt av sådant här.

Jag är en liten spelare i sammanhanget. Tänk om två, eller flera, nyckelpersoner i bubblan – “eliten” som det pratades så mycket om efter SSWC – skulle skära sig med varandra. Sluta prata, blocka.

Det hade blivit rörigt.

Så vad är slutsatsen?

Jag tror inte det finns någon. Läget är som det är för mig personligen (och Claes då), vilket jag inte tror gynnar någon, ärligt talat. Men visst, alla gör som de vill, och jag förebrår inte Claes på något vis – jag respekterar honom fortfarande, inte svårare än så.

Lite större så pekar den här lilla skitsaken på svagheten hos Twitter som diskussionsplattform. Det är lite allvarligare än att någon inte vill se mina tweets längre.

Till sist, följ @tdhse på Twitter vetja. Och ursäkta om det här var något ofokuserat. Det är sent, jag har deadlines och tusen saker på gång samtidigt.