Manifest #2: Balansera det sociala ekot

Sociala medier är en del av vardagen för väldigt många människor idag. Vissa av oss använder det (åtminstone delvis) som ett arbetsverktyg, andra enbart för nöjes skull. Oavsett vad du har för mål med din närvaro på de sociala nätverken och tjänsterna så är det lätt att sprida ut sig själv lite väl tunt. Eller bidra till det sociala ekot.

Det finns en bra engelsk term: echo chamber. Den känns väldigt lämplig just nu, när jag ska kritisera masspumpning av statusuppdateringar, tweets och jaikar, över de tillgängliga största nätverken.

Det är ju så lätt att skicka samma uppdatering till Twitter, Facebook, Jaiku och Bloggy – allt på en gång och vips är du överallt. Smidigt och smart? Ja, ibland – men samtidigt så bidrar du till det sociala ekot och sprider ut en potentiell konversation över flera olika tjänster, utan en vettig överblick. Du kanske har koll på alla tjänsterna du finns på, men de som följer dig på Twitter kanske inte är vän med dig på Facebook, och då går de miste om reaktionerna du får på din uppdatering där – och du går miste om den eventuella uppföljningen de skulle kunnat bidra med.

Kort sagt, att skrika samma sak från fyra bergstoppar samtidigt är inte nödvändigtvis en bra idé.

Personligen skickar jag mina uppdateringar från Bloggy till Twitter och Facebook. Jag försvarar beslutet med att jag håller mig till generella uppdateringar från Bloggy, och följer eventuella reaktioner slaviskt. Det fungerar inte riktigt att ställa en fråga som är tänkt att ge upphov till diskussion på det här viset – då måste jag ju föra den på fyra platser samtidigt.

Echo chamber var det ja, det ska man så klart undvika.

  • Anpassa dina uppdateringar för det sociala nätverket. Varför hålla sig till 140 tecken från Twitter på Facebook? Nej just det.
  • Vill du ha en diskussion? Sprid inte ut den på flera sociala nätverk utan välj en plats – då blir den mer koncentrerad. Alternativt så startar du den på din blogg och lockar folk till kommentarsfältet där istället – från alla sociala nätverk.
  • Ont om tid? Välj ett socialt nätverk. Det tar så klart emot, men kanske är det så att du inte klarar av alla sociala nätverk. Bättre att fokusera på ett då.

Bonus: twittra smart, så här får du mig att följa dig på Twitter till exempel.

Sedan ett bra tag tillbaka har jag balanserat min närvaro i de sociala medierna. Om du gör detsamma så vågar jag inte bara påstå att du får ett bättre genomslag och mer givande utbyte, utan du hjälper även till att ta de olika tjänsterna till nya höjder för andra användare.

Slutligen, vad sägs om att följa mig på Twitter och Bloggy, samt bli vän med mig på Facebook?


0 responses to “Manifest #2: Balansera det sociala ekot”