Om att bryta upp (eller: varför jag varit så tyst på sistone)

Som regelbundna läsare vet brukar jag inte skriva om direkt privata saker, men det här är något som behöver sägas publikt. Det har helt enkelt påverkat mig och vad jag gör lite för mycket för att inte vara öppet. Transparens ni vet.

Kanske har ni märkt att jag varit såväl tystare som mindre aktiv än vanligt, bara lite mindre av mig över huvud taget de senaste månaderna. Andra, privata, saker har tagit energi, och det påverkar.

För en månad sedan separerade jag och min fru.

Vi lever åtskilt, egna liv, och avslutar det vi byggt upp de senaste tolv åren bäst vi kan.

Det tar på krafterna, fast det är rätt sak att göra.

Jag tar upp det för att den omedelbara omgivningen vet, och de som inte gör det förtjänar att göra det. Ett annat skäl är att det kommer frågor om varför jag gör si eller så, varför vi säljer vårt hus, hur det kommer sig att jag minimaliserar prylparken, och så vidare. Det finns en mängd tecken, en mängd frågetecken, och de tenderar bli frågor. Så ut med det, tänkte jag, tänkte vi faktiskt, och bestämde att den här bloggposten var rätt så motiverad.

Det här är ingen snyftpost, inget tyck synd om mig-rop ut i bloggosfären. Däremot finns det ett par saker som jag vill få sagda.

Som att sociala medier är helt underbara. Det stöd jag fått från bubblan, via Twitter och Bloggy och Facebook och Jaiku – medvetet eller ej – är helt fantastiskt. Det är väl knappast någon som tror att jag inte är en cheerleader för alla dessa tjänster, det räcker att kolla aktiviteten och se vad jag skriver. Men den omedelbara kontakt till alla dessa fantastiska människor är inte bara härlig i vardagen, den är ofantligt mycket värd när man inte är i balans och behöver en medmänniska.

Eller: man är inte ensam med Twitter igång.

Jag har aldrig haft svårt att svara på frågan om jag inte känner mig ensam som frilansande egenföretagare. Skojar ni, jag pratar med fler människor dagligen än de flesta gör på en vecka!

Det har varit extra mycket värt när huset har känts tomt.

Jag tänker inte nämna några namn. Ni är många som gjort en skillnad, de flesta utan att veta om det. Så tack. Verkligen.

Måste även säga att alla, och jag menar verkligen alla, kunder jag har haft att göra med under den här perioden har varit väldigt förstående. Det kunde gått riktigt åt pipan annars, men det har fungerat ganska bra trots allt. Jag kanske har ovanligt bra kunder, vad vet jag, men det spelar faktiskt mindre roll. Ibland är det nog så enkelt att folk vill hjälpa, och är förstående. Det är en värmande tanke.

Så är det.

Och, för att det ska vara precis så klart som det antagligen måste vara i sådana här situationer:

Jag mår bra. Att skilja mig var och är rätt sak att göra, även med lite distans.

Lämnar ämnet nu, det närmaste jag lär återkomma till är puffar för Tradera-annonser och annat när jag tömmer skattgömmorna för att göra mig precis så mobil som jag tänker vara när jag lämnar nycklarna till huset och stänger dörren till vad som varit mitt liv de senaste tolv åren.

Tack för att du läste.


0 responses to “Om att bryta upp (eller: varför jag varit så tyst på sistone)”

 1. Oj! Kan inte vara lätt efter 12 år. Keep going strong!

 2. Oj! Kan inte vara lätt efter 12 år. Keep going strong!

 3. 12 år är en lång tid och jag önskar er båda lycka till med det “nya livet”.

 4. 12 år är en lång tid och jag önskar er båda lycka till med det “nya livet”.

 5. Man vet inte riktigt vad man ska säga mer än att man hoppas att ni fortfarande är vänner och att ni båda mår bra. 🙂

 6. Man vet inte riktigt vad man ska säga mer än att man hoppas att ni fortfarande är vänner och att ni båda mår bra. 🙂

 7. Tungt. Klart att man har svårt att hålla låda som man brukar under såna omständigheter. Hoppas ändå att ni kan vända det till något positivt.

 8. Tungt. Klart att man har svårt att hålla låda som man brukar under såna omständigheter. Hoppas ändå att ni kan vända det till något positivt.

 9. Åh. Då förstår jag verkligen att du haft annat att tänka på. Och jag säger lycka till med det nya livet. Att skiljas är ju inte bara att dö en smula, det är också att födas på nytt, på ett sätt.

 10. Åh. Då förstår jag verkligen att du haft annat att tänka på. Och jag säger lycka till med det nya livet. Att skiljas är ju inte bara att dö en smula, det är också att födas på nytt, på ett sätt.

 11. Det är tungt att gå igenom en separation, oavsett orsak och anledning till uppbrott. Viktigast är att respektera varandra, vårda varandra … trots allt. Så blir allt bättre. Sedan. Efter ett tag. Omtänker.

 12. Det är tungt att gå igenom en separation, oavsett orsak och anledning till uppbrott. Viktigast är att respektera varandra, vårda varandra … trots allt. Så blir allt bättre. Sedan. Efter ett tag. Omtänker.

 13. Tack för de vänliga orden alla! Det värmer verkligen. Än så länge går det bra oss emellan, även om det förstås inte är ett dugg enkelt alls, och så mycket som måste redas ut.

  Men det är rätt, det känns rätt och jag mår bra. Det är förstås jobbigt, väldigt jobbigt, men samtidigt så känns det ju bra på så många plan. Hur sorgligt det än är att det ska bli så här alls, så kan jag inte ångra eller tänka om på det här.

  Så tack, var väl egentligen vad jag ville säga.

 14. Tack för de vänliga orden alla! Det värmer verkligen. Än så länge går det bra oss emellan, även om det förstås inte är ett dugg enkelt alls, och så mycket som måste redas ut.

  Men det är rätt, det känns rätt och jag mår bra. Det är förstås jobbigt, väldigt jobbigt, men samtidigt så känns det ju bra på så många plan. Hur sorgligt det än är att det ska bli så här alls, så kan jag inte ångra eller tänka om på det här.

  Så tack, var väl egentligen vad jag ville säga.

 15. Oj, jobbigt och krävande. Hoppas allt utvecklas till det bästa, trots allt.

 16. Oj, jobbigt och krävande. Hoppas allt utvecklas till det bästa, trots allt.

 17. Kramis!

 18. Kramis!

 19. Trist och jäkligt tungt!
  Kämpa på och lycka till med nya tillvaron.
  Ser fram att läsa mer av dina inlägg och kommentarer när du är redo.

 20. Trist och jäkligt tungt!
  Kämpa på och lycka till med nya tillvaron.
  Ser fram att läsa mer av dina inlägg och kommentarer när du är redo.

 21. Här kommer lite omtanke från mig också. Hoppas det känns bättre snart.

 22. Här kommer lite omtanke från mig också. Hoppas det känns bättre snart.

 23. Det är modigt av dig att vara så öppenhjärtlig, säger som andra, kämpa på, och tiden kommer att läka såren.

 24. Det är modigt av dig att vara så öppenhjärtlig, säger som andra, kämpa på, och tiden kommer att läka såren.

 25. Oj, tungt när man är mitt inne i allt. Men man finns fortfarande kvar för varandra ändå, och livet fortsätter i nya spännande riktningar. En hel process bara det där att “lära sig att vara sin egen” igen. Ta hand om dig 🙂

 26. Oj, tungt när man är mitt inne i allt. Men man finns fortfarande kvar för varandra ändå, och livet fortsätter i nya spännande riktningar. En hel process bara det där att “lära sig att vara sin egen” igen. Ta hand om dig 🙂

 27. Tja, jag kan väl inte säga mer än vad ni andra sagt så bra. Lycka till, med allt.

 28. Tja, jag kan väl inte säga mer än vad ni andra sagt så bra. Lycka till, med allt.

 29. Oj, förstår att det måste ha känt svårt att skriva ner detta. När man skriver det och postar så blir allt ju så definitivt. Starkt av dig. Jag önskar dig all lycka.. stor kram… och du har rätt.. på nätet är man aldrig ensam!!

 30. Oj, förstår att det måste ha känt svårt att skriva ner detta. När man skriver det och postar så blir allt ju så definitivt. Starkt av dig. Jag önskar dig all lycka.. stor kram… och du har rätt.. på nätet är man aldrig ensam!!

 31. Åh. Jag kan inte heller säga mer än vad ni andra sagt. Men det är stort och svårt och märkligt och frihet att skilja sig, om man gör det för att följa sitt eget hjärta. Ibland måste man gå vidare och även jag vill önska dig lycka till med vart än livet leder dig.

 32. Åh. Jag kan inte heller säga mer än vad ni andra sagt. Men det är stort och svårt och märkligt och frihet att skilja sig, om man gör det för att följa sitt eget hjärta. Ibland måste man gå vidare och även jag vill önska dig lycka till med vart än livet leder dig.

 33. […] Därför blir jag ledsen när någon annan i Bubblan är ledsen. Trots att jag inte egentligen känner personen ifråga. Tidigare idag landade ett inlägg i min rss-läsare och jag blev jätteledsen för hans skull. Jag länkar, med viss tveksamhet eftersom jag inte vill göra hans smärta större, och ni kan läsa hans blogginlägg här. […]

 34. […] Om att bryta upp (eller: varför jag varit så tyst på sistone) | Thord Daniel Hedengren […]

 35. Tack för alla vänliga ord. Tog dagen offline efter det här, och att se responsen här och i bubblan samt i inkorgen är såväl värmande som rörande. Det uppskattas verkligen.

 36. Tack för alla vänliga ord. Tog dagen offline efter det här, och att se responsen här och i bubblan samt i inkorgen är såväl värmande som rörande. Det uppskattas verkligen.

 37. Det är inte lätt att bryta upp ett så långt förhållande. Men om det känns rätt, så är det rätt. Önskar dig och din fd fru all lycka till. Modigt och hedervärt av dig att vara så öppen om detta också.

 38. Det är inte lätt att bryta upp ett så långt förhållande. Men om det känns rätt, så är det rätt. Önskar dig och din fd fru all lycka till. Modigt och hedervärt av dig att vara så öppen om detta också.

 39. Önskar er bägge lycka till!! Inte lätt att gå igenom en skilsmässa med allt det innebär både praktiskt men framförallt känslomässigt.

 40. Önskar er bägge lycka till!! Inte lätt att gå igenom en skilsmässa med allt det innebär både praktiskt men framförallt känslomässigt.

 41. Tack hörni. Vi gör så gott vi kan.

 42. Tack hörni. Vi gör så gott vi kan.

 43. Ni har säkert den värsta tiden bakom er så nu kan det bara bli bättre och bättre. Lycka till i framtiden!

 44. Ni har säkert den värsta tiden bakom er så nu kan det bara bli bättre och bättre. Lycka till i framtiden!

 45. Hej, mycket bra beskrivet och skrivet av en människa som gått igenom helvetet och håller på att leta sig ut genom en tunnel.
  Varma tankar,
  Annette Kullenberg

 46. Hej, mycket bra beskrivet och skrivet av en människa som gått igenom helvetet och håller på att leta sig ut genom en tunnel.
  Varma tankar,
  Annette Kullenberg

 47. Tack för de fina orden, Per och Annette. De uppskattas.

 48. Tack för de fina orden, Per och Annette. De uppskattas.