Om feedmonster och att uppdatera tre mikrobloggar samtidigt

Jag rörde visst upp lite heta känslor med min guide för hur man uppdaterar Twitter och Jaiku med BloggyBörja Blogga. I kort går det ut på att dina mikroblogginlägg på Bloggy automatiskt även skickas till Twitter och Jaiku, två andra mikrobloggtjänster.

Så vad är problemet med det?

  • Trippelt av samma material – principiellt fel.
  • Konversationer blir röriga – vem skrev vad och var pratar vi om det?
  • “jag vill följa människor inte feedmonster” skriver jooohan.

Den första punkten är det inte mycket att orda om. Samma sak flera gånger, jag gillar det inte egentligen, men får vackert finna mig i att det är så. Anledningen är enkel: människorna jag följer kan inte bestämma sig för vilken mikrobloggtjänst de ska använda, och därför är vi splittrade i tre läger. Ska jag strunta i att kommunicera med en del av dem? Det är inget alternativ. Ska jag skriva om samma innehåll till tre olika mikrobloggposter med samma innebörd? Det är bara tidskrävande och tillför inget, ser rentav mest fånigt ut och kan få motsatt effekt.

Punkt två borde vara ett problem, men är det faktiskt inte. Anledningen heter e-postnotifiering och betyder att om någon skriver i en diskussion jag är delaktig i, på Bloggy eller Jaiku, så får jag ett e-brev med en länk. På så sätt missar jag ingenting, jag kan vara med i diskussionerna på Jaiku (som ni märkt) fastän jag inte uppdaterat direkt på sajten på länge.

Det är lite värre med Twitter, den har ingen sådan funktion, så där får man kolla @replies och liknande själv, manuellt. Jag gör det, så jag har inga problem med det.

De som inte följer sina uppdateringar, vare sig det är via e-post eller manuellt, missar förstås en hel del i diskussionerna. Det är så klart synd, men det bottnar återigen i att mikrobloggosfären är splittrad.

Man skulle även kunna tänka sig att det skulle bli viss redundans i diskussionerna, när samma underlag (läs: mikrobloggpost) finns på alla tre mikrobloggplattformarna. Så kan det förstås bli, men det är inte min erfarenhet. Kanske beror det på vad jag skriver om, eller så handlar det om att olika nischer använder olika mikrobloggplattformar? Lite av båda, skulle jag tro.

Den tredje och sista punkten, om feedmonster – vilket är en bra term – är intressant. Jag tycker väl förvisso att den är tämligen överspelad i och med vad jag skrivit ovan, för bra mikroblogginnehåll som följs upp oavsett var diskussionen tar fart kan gärna få så mycket exponering som möjligt.

Värre är det med RSS-flöden som pumpas ut på Bloggy och Jaiku, samt Twitter via tredjepartstjänster. Jaiku är bäst där, eftersom man kan välja att avprenumerera på de RSS-flöden man inte vill ha bland alla jaikar. Förhoppningsvis får Bloggy den funktionen snart, jag vet att jag tjatar om den i alla fall (just nu är det av eller på för RSS-flöden, gräv i dina inställningar om du vill slippa dem alla). Twitter är särklassigt sämst på den punkten, allt är ju tweets och det finns ingen inställning som tar bort externa flöden.

Feedmonster finns det gott om på alla mikrobloggplattformar. Vissa har ett tiotal flöden kopplade till sin användare på Jaiku, men det gör inget – jag kan ju välja bort dem. Värre är när man utsätts för dem utan möjlighet att välja bort, så att man tvingas välja: ska jag följa den här personen eller inte?

Det har dock inget med att uppdatera Twitter och Jaiku från Bloggy att göra.

Jag ser det som en frihet att välja. Du kan följa mig på Twitter, på Jaiku, eller på Bloggy. Välj själv, jag har koll på dem alla tre, vet när någon svarar så att jag kan vara med i diskussionerna, oavsett var. Ta den tjänst du tycker bäst om, du behöver inte följa mig överallt. Stundtals skriver jag kanske något enbart på Twitter, på Jaiku, eller rentav i någon grupp på Bloggy, men det hör till ovanligheterna.

Frihet att välja. Genom att uppdatera tre mikrobloggar samtidigt. Det låter förvisso lite vackrare än det är, men ändå.