Riskerna med Ubuntu Linux på din Asus Eee PC

Läser att Tommy k Johansson tipsar om Linux-distributionen Ubuntu, och hur du kan installera den på din Eee PC. Han har helt rätt i att det är enkelt, och att Ubuntu är en bra Linux-distribution är det heller ingen tvekam om.

Däremot finns det risker med att installera Ubuntu på en Eee PC, och innan du gör det så bör du vara medveten om dem.

Hårddiskens livslängd

Eee PC använder sig av solid state-hårddiskar (SSD). Dessa kan bara skrivas till ett begränsat antal gånger, sedan går de sönder, bit för bit skulle man kunna säga. Eftersom Linux-distributioner i allmänhet använder sig av swap-partitioner som standard, så betyder det att det skrivs en himla massa till disken hela tiden. Xandros, den förinstallerade Linux-distributionen från Asus (ibland kallad Eee OS), har ingen swap-partition och sparar på så sätt på SSD-disken, men sådan hänsyn tar inte alla Linux-system. Dessutom föreslår många dsitributioner journalbaserade system, såsom ext3 till exempel, vilket i sin tur betyder ännu fler skrivningar, och ännu kortare livslängd för hårddisken.

Hur löser man då detta? Jo, det finns en mängd inställningar man kan göra för att minimera antalet skrivningar till disken. Det bästa är om man installerar utan swap-partition helt och hållet, och väljer ett annat system än ext3 när man formaterar hårddisken. Är du riktigt rädd om din SSD-disk så kan du installera operativsystemet på ett SD-minneskort och starta datorn från det istället, eller en USB-sticka om du inte har något emot att den sticker ut.

Det viktiga är att du läser in dig på de här sakerna. Annars finns risken att du skriver sönder din SSD-disk i din Eee PC i förtid!

Kompatibilitet

I Xandros fungerar allt, förstås, eftersom det är Asus egna operativsystem, men så bra är det inte i alla Linux-distributioner. De flesta har problem med det trådlösa nätverket, samt att sätta datorn i viloläge och vad som händer därefter. Många, inklusive Ubuntu-anpassningarna för Eee PC, klarar inte heller av att stänga av datorn från menyerna (i skrivande stund, det finns fixar för den orädde, men de är inte hundraprocentiga just nu), utan du måste göra det med strömknappen. Andra vanliga problem är webbkameran, mikrofonen, snabbtangenterna och ljudet.

Lösningen på detta är förstås att läsa in sig på vad som är verifierat att det fungerar av riktiga användare (snarare än överoptimistiska FAQ-listor framställda av distributionens skapare, de stämmer inte alltid), samt sedan besätmma sig för om det spelar någon roll att du inte kan höja och sänka volymen med funktionstangenterna, exempelvis.

Borde jag installera Ubuntu Eee på min Eee PC?

Tycker du om att leka med Linux så absolut, varför inte? Se till att du är medveten om riskerna, dock, så att det inte blir några obehagliga överraskningar. En bra första start är forumet hos Eeeuser.com. Personligen kollar jag alltid där innan jag ger mig på några tokigheter, och det har besparat mig en hel del problem.

Sedan är det förstås det där med hur stora riskerna egentligen är. Meningarna går isär, i synnerhet vad gäller SSD-diskens livslängd i antalet skrivningar, men nog vore det tråkigt om den bara dog, eller blev drastiskt mindre, bara för att du installerat Ubuntu som sedan swappat sönder den? Å andra sidan, vad är vitsen med att köpa en Eee PC om du inte kan använda den.

Tänk efter före, läs in dig, och laborera så mycket du vågar. Det är min modell i alla fall.