Robert Jordan är död

Knife of Dreams, bok 11 i Wheel of TimeFantasyförfattaren Robert Jordan är död. Han är känd för sin übermaffiga Wheel of Time-serie men har skrivit en hel del mer än bara det. Uppenbarligen arbetade han med sista boken, och har informerat sin familj om hur den skulle sluta – så den blir slutförd, fantasydiggare. I detta nu har nyheten inte nått svenska bloggosfären, men det kommer säkerligen.

I Sverige heter Wheel of Time-serien Sagan om Drakens Återkomst, och varje bok hackas upp i två, så serien är toklång här med. Jag följde den svenska när den var ny, tidigt 90-tal, men tyckte översättningarna gick för sakta, samt irriterade mig på att förlaget delade alla böcker i två. Ett tag övervägde jag att börja läsa den på engelska, lika mycket av nostalgiskäl som något annat, men valde sedan att skjuta på det tills serien faktiskt var slutförd.

Robert Jordon avled i sjukdomen amyloidos. Han blev 58 år gammal. Läs mer om hans liv och livsverk på Wikipedia.

Uppdaterat! Nyheten börjar dyka upp online (uppdaterat 19:51, 19/9 -08 – i kronologisk ordning): Sci-Fi Nytt, CNN, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet. Se även temasidan på intressant.se samt sammanställningen på bloggar.se.