Så ber du om en praktikplats

Det är tydligen så att elever uppmanas börja bearbeta arbetsplatser rörande höstens praktikperioder, i alla fall av min inkorg att döma. Inget ont om det, men genomförandet på många av dessa mejl från eleverna är under all kritik.

Här kommer några enkla råd rörande hur du ber om en praktikplats:

  • Inga massutskick! Att inte ens bemöda sig att tilltala mottagaren direkt betyder att ditt mejl åker direkt i papperskorgen.
  • Gör research. Om företaget du kontaktar pysslar med avancerade saker du inte kan så kanske du ska välja ett annat att försöka få praktikplats på?
  • Sälj dig själv. Du måste berätta vad du kan och göra dig intressant för att jag ska bemöda mig att läsa din förfrågan. Det är upp till dig att intressera mig, inte tvärtom.
  • Fatta dig kort. Allas inkorgar är överfulla nog som det är. Skippa extravaganserna, anekdoterna och all lattjo lingo – kom till saken och visa att du kan vara koncis i stället.
  • Bifoga inga filer. Vill jag läsa din CV så ber jag om den, och jag kommer definitivt inte öppna något .docx-dokument. Länka i stället till din sajt, för visst har du väl en sådan? Om inte, börja där.
  • Länka till information om utbildningen. Om jag är intresserad så klickar jag på länken, eller kontaktar dig med följdfrågor. I bästa fall både och. Oavsett vilket, lista inte allt du kommer läsa under det kommande halvåret, det är sekundärt.
  • Slösa inte bort någons tid. Det tar tid att researcha företag och kontakta dem. Gör inte det förrän du vet att du har något att komma med – du slösar bort din såväl som min tid. Det senare är en dålig sak om du vill jobba med mig i framtiden.
  • Glöm inte kontaktuppgifter! Till dig, till eventuella handledare, och så vidare. Jag ska inte behöva leta efter sådant.

En slarvig och opersonlig ansökan om praktikplats kommer inte öppna några dörrar, annat än hos företagen som bara vill ha någon som kokar kaffe. Seriösa företag kräver mer av dig, och då måste du lägga manken till och pitcha dig själv. Se det som en arbetsintervju, du måste övertyga företaget att du är rätt person för positionen, även om det bara rör sig om en praktikplats.

Odd Alice har aldrig tagit emot praktikanter, vilket förstås inte betyder att vi aldrig kommer göra det. För oss är det viktigt att en praktikant har en roll bortom kaffekokandet, det behöver vara en resurs som kan vara till nytta, och därmed lära sig något om hur vår bransch ser ut. Vi har inte tagit något beslut huruvida vi ska ta emot praktikanter ännu, men att fråga – om du gör det smart – skadar förstås inte. I bästa fall leder en praktikplats till anställning, och vi söker ju folk just nu, så…