The Queen – the Helen Mirren show

Såg The Queen, filmen om tiden kring prinsessan Dianas död. Alltid utmärkta Helen Mirren spelade drottningen, en roll hon fick en Oscar-statyett för, och det med all rätt. Hon briljerade även i den här filmen, fastän jag hade inte väntat mig något annat.

The QueenI övrigt var det stabilt skådespeleri som vanligt när det är den brittiska eliten som kallas ut i krig. Tony Blair spelas ganska väl av Martin Sheen, men jag vet inte hur trovärdig prins Charles (Alex Jennings) var, eller drottningens prins Philip (James Cromwell). Svårt att säga, det finns inga (publika) kameror i dokusåpan som är det brittiska kungahuset.

The Queen är en riktigt bra film. Man får ta den för vad den är: en fiktiv tolkning av vad som hände för ungefär tio år sedan, men det är lätt att glömma bort det eftersom filmen är välgjord och riktiga bilder klipps in från TV-sändningar och liknande.

Klart sevärd, faktiskt betydligt bättre än regissör Stephen Frears The Deal, som gick på SVT för någon vecka sedan. Där följer vi Tony Blairs väg till makten i en småtafflig (men kanske korrekt?) tolkning av Martin Sheen igen. Passande, eftersom Blair nu avgått och Gordon Brown – som han snuvade på partiledarposten – har tillträtt.

The Queen (IMDB) finns ute på DVD, medan The Deal (IMDB) gjordes för TV.
→ Läs recensioner av The Queen hos DN, SvD och Moviezine
Andra bloggar om The Queen