Vem bryr sig om Brüno, snart har 9732 premiär!

9732-3.jpg

Det surras lite (okej, mycket!) om Sacha Baron Cohens Brüno, med premiär idag. Den skiter jag i, däremot smärtar det att jag missar min gode vän Niclaz Erlingmarks 9732 som har premiär på söndag. På Slottsbiografen i Uppsala för den som är nyfiken.

Vi sågs för några veckor sedan, jag och Niclaz, över en snabb lunch inklämd i mitt späckade bokskrivarschema, och U21-EM. Som alltid ett bra samtal, och jag blev sen till mitt eftermiddagsmöte. Det hör till, det är rock n’ roll. Eller i alla fall entusiasm och kunnande som lyser igenom.

För 9732 vill du se, om du är det minsta filmintresserad. Det vågar jag säga, bara efter att ha laddat hem teasern och pratat med Niclaz. Bilderna i den här posten kommer förstås från filmen också. Det hör ju till.

Jag känner som sagt Niclaz, det gör mig kanske en aning partisk. Så vi gör så här: sju skäl till att 9732 är intressant:

  • En halv miljon i budget, men alla ställde upp gratis! Det säger något, det gör det faktiskt.
  • Per Graffman i huvudrollen
  • Inte en replik, och Niclaz krav för att ta uppdraget (från Film i Uppsala) var total frihet. Det fick han.
  • Niclaz har gjort det här i tio år, med 60 filmer under bältet.
  • Gustaf Grefberg, känd från Starbreeze bland annat, har jobbat med ljudet. “16 minuter av konstruerade ljud, så precist gjorda att ingen kommer tänka på det. Häftigt!” säger Niclaz.
  • Full HD! Filmat med en RED-kamera med 4096×2048 pixlars upplösning.
  • Kommer på blu-ray och DVD i sommar.

9732-1.jpg

När vi åt lunch för ett par veckor sedan pratade vi förstås om 9732 (bland annat!). Med begränsad budget kan man inte ha hur många omtagningar som helst, och det måste tas genvägar. Jag gillar framför allt det faktum att man lät bli att köpa en renderingsprogramvara för $1500 – istället fick Niclaz bror gå upp mitt i natten och starta nya renderingar så att man blev klar innan trialversionen slutade fungera. Hardcore.

En annan historia från inspelningen som Niclaz berättade för mig är problemet med regnmaskinen. Den var hyrd, men inspelningarna av Beck behövde också maskinen, och de betalade mer. Vad gör en filmskapare då? Jo, han googlar fram ritningarna, köper material och bygger en egen, med lånad tusenliterstank från Cramo.

Över huvud taget är inspelningarna fulla av speciallösningar och udda situationer. Det blir väl alltid så, gissar jag, men i synnerhet om man är begränsad av ekonomi och tid.

I alla fall. 9732 har premiär på söndag. Jag kan tyvärr inte vara där, vilket är synd. Vore häftigt att se den i full HD på bio, men jag får nöja mig med blu-ray-versionen längre fram.

Se mer på elenziah.com.

Och skit i Brüno om du kan, 9732 verkar så mycket hårdare.

9732-2.jpg