Windows 7 är klart – det här vill jag ha

Jag kör Mac.

win7ultimatebox.jpgMin arbetsstation är en Mac Pro och skrivdatorn är en Macbook Air. Windows kommer jag i kontakt med när jag behöver browsertesta (virtuell maskin med XP på Mac Pron), i netbooken som extraknäcker som Spotify-maskin (också XP), samt på speldatorn. Den sistnämnda kör Vista och fungerar alldeles utmärkt, bortsett eviga UAC-varningar (stänga av är farligt, bäst vi påpekar det vid varje uppstart…).

Så jag är ingen affärsanvändare när det gäller Windows, ens proffsdito, det är värt att ha i åtanke när man läser listan på vad jag vill ha av Windows 7, som ju är klart nu.

  • Snabb uppstart. Ärligt talat är Vista rätt så rapp, men det kan bli bättre.
  • Renare gränssnitt. Jag rår inte för det, Vista är fult och överdesignat, stinker amerikanskt. Sjuan ser bättre ut, men vi får se.
  • Minimal bakåtkompatibilitet. Kom igen, skrota support för grejor från förra århundradet!
  • Mindre OS. Och rappare! Fyll inte min hårddisk, rensa registret ordentligt, ha en fungerande avinstallationsprocedur. Jag vill inte installera om en gång om året, det är tråkigt.
  • Tänk på netbookarna! Med andra ord, fungera på klenare maskin (det gör inte Vista, oavsett vad ni säger) utan att gå i slow motion, och kom ihåg att många små skärmar har 600 pixlar eller mindre i höjd att leka med. Fönster måste få plats!
  • Snyggare spelhantering. I Vista så hamnar alla spel i en egen liten kategori, presenterad för sig. Bra, men det kunde vara snyggare, bättre, och härligare. Tänk konsol!

I ärlighetens namn tycker jag Microsoft har fått ta onödigt mycket skit för Vista. Efter SP1 så fungerade det bra för mig i alla fall. Säg ett Windows som har varit bra innan SP1?

Nej just det.

Windows 7 ser lovande ut, och de som testat betorna (vilket jag inte gjort) är överlag positiva. Med det sagt så är operativsystemet förpassat till speldatorn för mig, och eventuell kringutrustning (typ netbook och liknande).

För jag kör Mac.