Tag: debatt


 • Så går Newsmill efter sex månader

  Vassa Eggen-Olle har pratat med en av Newsmills grundare, Leo Lagercrantz, om debattsajtens framgång. Han berättar glatt att Newsmill nådde målet med 50 000 unika besökare/vecka i mars som planerat, slog det till och med. Däremot så blir nästa delmål – 100 000 unika/vecka i augusti – svårare. Det verkar gå bra för Newsmill, och det är ju kul.

  Då passar det förstås extra bra att jag har publicerat en guide på Börja Blogga om hur man kan delta i debatten och få länkar från Newsmill. Vilket sammanträffande!


 • Varför jag älskar ordet gammelmedia

  Apropå Babels blogginslag (som kan ses på SVT Play fram till den 29 juni) och Jan Guillous propsande för att kalla gammelmedia för “riktiga media”. Jag vet att vissa, som exempelvis Sofia “Mymlan” Mirjamsdotter – också medverkande i inslaget tillsammans med Newsmills PM Nilsson – undviker att använda termen gammelmedia. Det är väl egentligen rätt, det är ett tämligen laddat ord om man så vill.

  Jag älskar det. (more…)


 • Second Opinion

  Second OpinionDet är bråda dagar för mig, därför är det irriterande när tjänster som Second Opinion lanseras och jag tvingas släppa allt för att kläcka ur mig en bloggpost om saken. Bristande disciplin (knappast, får jobba lite längre bara) eller en vilja att göra allt för mina kära läsare, välj själv.

  I alla fall, Second Opinion är lanserad, och det är lite av en Newsmill fast mindre kommunikativ. Tanken är att privatpersoner, organisationer och företag ska kommentera gammelmedias förehavanden. Så den där FRA-texten i DN kan ju plockas sönder och samman, vilket redan gjorts i bloggosfären så klart. (more…)


 • Arvid Falk gör Newsmill sällskap i debattsfären

  Ytterligare en debattportal har lanserats, lite som en motvikt till Newsmill, som jag skrivit om tidigare, kan man säga. Arvid Falk heter nykomligen, efter huvudpersonen i August Strindbergs ypperliga roman Röda rummet, lanserades igår:

  Vi hälsar därför dig välkommen till Arvid Falk, du som identifierar dig själv som vänster och vill skriva debattartiklar, krönikor och blogginlägg är välkommen att göra det här. Vi erbjuder en lättillgänglig plattform för dina åsikter, inbjuder till debatt och diskussion utan censur och regleringar, det enda vi begär är sedvanlig netikett och sunt förnuft.

  Bakom sajten står Rosemari Södergren, som tidigare jobbade med mig på Pakten, samt Anders Löwdin och Erik Laakso. Alla är politiskt aktiva och lutar åt vänster snarare än höger, precis som sajten självt.

  Är det här en ny trend, portalsajter som belyser aktualiteter i bloggosfären?


 • För tidigt att diskutera bloggosfären med traditionell media

  Publicistklubben höll bloggarmöte. Jag var inte där, Vassa Eggen var inte där, men Bisonblog var. Tillställningen verkar ha varit mindre givande och tämligen uddlös. Det förvånar mig inte, i Sverige är traditionell media betydligt längre efter på bloggosfärfronten än vad man är i USA. Några ledarskribenter som bloggar, nöjesjournalister som hoppar av och taffliga landsortsförsök räcker inte långt.

  Uppdaterat!

  Vassa Eggen tipsar om Natalia Kazmierskas inte helt ointressanta krönika på Expressen. Inte för att hon kommer fram till något egentligen, men ändå…