Tag: musik


 • iCloud är nästan vad jag ville ha

  Apple sade en väldig massa intressant när WWDC slog upp portarna idag. Jag är peppad för Lion, nästa version av OS X som inte ens distribueras på skiva utan bara kan köpas från Mac App Store för futtiga $29, och förstås för alla nyheter i iOS 5 – två saker jag tveklöst får anledning att återkomma till.

  Men störst är iCloud, ersättaren till MobileMe. Och tjänsten är gratis. (more…)


 • Spotify Free är inte lika Free längre

  Gratiskonton för musikstreamingtjänsten Spotify stympas, om än inte direkt. Du som lyssnar på Spotify med reklamavbrott (hur orkar du?) och alltså inte betalar något kommer framöver bara få tio timmars lyssning i månaden, och begränsningar på antalet spelningar av varje låt. Allt detta förklaras mer eller mindre bra i en bloggpost, och ramaskrit låter inte vänta på sig – många är vana vid gratis och att nu begränsas ser inte bra ut.

  Spotify kommer däremot tjäna på det, på kort sikt. Lägre kostnader eftersom gratiskontona inte drar lika mycket längre, och många kommer trots allt gå till något av betalkontona för Spotify är en del av deras vardag. Har du förlitat dig på Spotify det senaste året så betyder det att din musiksamling saknar ett års musik, då är det lättare att bara betala.

  På lång sikt, däremot, kan det här vara början på slutet för Spotify. Nu skiljer man sig nämligen inte ett dugg från konkurrenterna, som kräver betalkonton för att du ska få strömma musik. Gratiskontot var en ingångspunkt som andra saknade, nu är man en i mängden.

  Så varför gör man det här? Jag gissar på att det är lika delar påtryckningar från skivbolagen, som den stundande USA-lanseringen. Min teori är att Spotify är rädda att inte klara av anstormningen av gratiskonton i USA, och därför begränsar dem för att lättare kunna räkna och därmed balansera driften samt kostnaden för den.

  Köper du ett premiumkonto hos Spotify, eller betyder de begränsade gratiskontona att du flyttar din musikkonsumtion till någon annan tjänst eller lösning? • Beatles på iTunes – en principiell seger

  Apples stora nyhet idag är att Beatles nu finns på iTunes. Det är stort, mycket stort. Kanske inte för dig och mig, för om du liksom jag tycker att Beatles hör hemma i skivsamlingen (oavsett om den är digital eller fysisk) så har du förstås dem redan. Men den långa konflikten mellan Apple och Beatles verkar synligen vara över, och den har varit en nagel i ögat på Steve Jobs så länge.

  (more…)


 • Ulf Lundells hundra bästa

  Jocke har samlat Ulf Lundells hundra bästa före 00-talet i en monsterpost, med tillhörande Spotify-länkar. Passar så klart bra när nämnda musiksensation även finns till iPhone och iPod touch via AppStore (och till Android, glöm inte det), inte sant?


 • Göteborg har oklanderlig smak, förbjuder gatumusikanter

  Den 1 juli träder ett förbud mot garumusik i kraft i Göteborg. Förbudet gäller i centrum, och tydligen ska helt akustisk musik vara tillåten utanför centrum under vissa tider. I alla fall om man ska tro en debattartikel underskriven av bland annat Håkan Hellström, Ebbot, Freddie Wadling och Lasse Kronér.

  Företagarföreningen Avenyn och andra lobbyister har i stillhet förmått Göteborgs kommun att rösta igenom en lag som är helt uppåt väggarna. Anledningen sägs vara att anställda i butikerna på Avenyn och i Femman blir störda av att höra samma låtar om och om igen. Det talas om tortyrlika förhållanden.

  Det är så klart hemskt för anställda i butikerna som får höra samma sak om och om igen.

  Så stäng av radion och slopa julmusiken? (more…)


 • Spotify på Android (snart är problemet löst)

  Jag gillar Spotify, faktiskt så mycket att jag köpt ett premiumkonto för att slippa reklamtugget. Det ni, freemium för sjutton gubbar! Jag har dock tre problem med tjänsten:

  1. Utbudet är bra, men allt finns faktiskt inte där. Skivbolagens fel så klart.
  2. Jag kan inte köpa musiken. Ska tydligen vara på gång.
  3. Spotify är fast i datorn (eller hemstereon), men när jag är ute då?

  Nummer 3 verkar vara löst, i alla fall till Googles mobiloperativsystem Android. (more…)


 • CD-skivan lever och mår bra

  Apropå fildelning så läser jag att CD-skivan inte bara lever och mår bra, den ökar i försäljning också. 14% upp de första fem månaderna i år är inte fy skam. Jag är inte förvånad, och det tror jag egentligen inte branschen är heller, så vad sägs om DÖH!!! moment #1:

  –  Trenden är klar, nya försäljningsställen som Media Markt och Skivbolaget är tecken på det, säger Thomas Jägerman, försäljningschef på skivbolaget Universal Music.

  Som musikälskare ryser jag ju lite av det här, men bilmackseffekten – vilket egentligen betyder lägre priser och mer spridning (musik finns ju överallt) – handlar ju mycket om att ge folk vad de vill ha, och “folk” har inte bra smak. (more…)


 • Inför Chinese Democracy, och varför nostalgi är ondska

  Jag har ju hört den redan, nästan hela. Nobbade MySpace-gratislyssningen till förmån för bättre läckta mp3:or. Sorry Axl med skivindustrin, ibland vill man bara för mycket. Idag tänkte jag inhandla mitt exemplar av Chinese Democracy, skivan som kommer vara missförstådd och spontansågad för att det är det rätta att göra enligt Musikkritikerkårens kreddkodex.

  Det bryr jag mig inte om, precis som många andra likt mig. (more…)


 • Jack White gör Bond-låten: Intressant

  Jack White, känd från White Stripes och The Raconteurs, skall tydligen göra Bond-låten till nya filmen Quantum of Solace tillsammans med Alicia Keys. Den sistnämnda är väl förvisso duktig, men jag tillhör personligen inte hennes fanklubb. Inte Jack Whites heller, men det handlar mer om att jag ogillar fanklubbar än något annat. Både White Stripe och The Raconteurs har släppt utmärkta skivor.

  Jag undrar just hur en Bond-låt signerad White kommer låta? Får vi distade och spetsiga gitarrer tro? Jag tvivlar, Bond-låtar är närapå en egen genre. Spännande blir det i alla fall.


 • Spindeln är på gång

  Alice Coopers nya skiva är, likt The Last Temptation från 1994, en konceptplatta. Du skall förstås äga Along Came A Spider, men lyssna redan idag på MySpace. Den växer, den växer, den växer.


 • Musikbranschen i förvandling

  Rosemari Södergren skriver om att The Ark kanske har gjort sin sista CD, på Pakten förstås. Jag tycker det är spännande att se hur åtminstone vissa artister börjar tänka om, även om musikbranschen och skivbolagen kanske inte är där ännu. Det är nya tider, anpassa er eller gå under!


 • Google Analytics godkänns av KIA Index

  Goda nyheter, KIA Index godkänner Google Analytics, en avsaknad jag tidigare skrivit om. Det betyder att man inte längre behöver betala stora summor till mätleverantörer för att indexeras av KIA Index, något som många mediabyråer mer eller mindre kräver för att annonsera på en sajt. Internetworld rapporterar, men det är ännu inte klart exakt när implementeringen är klar. (more…)


 • Demokrati i Kina i år?

  Är det verkligen sant? Är Chinese Democracy klart, lämnat, faktiskt nära? Jag tillåter mig hoppas, och avslutar arbetsdagen med Guns n’ Roses-klassiker.