Annonsering online, och när den går överstyr

Annonser, annonser, och fler annonserApropå Vassa Eggen-Olles båda inlägg om svenska dagstidningssajters laddningstider, så vill jag räcka fingret till nya SvD.se. Och gamla med, men det känns lite lagom morbidt eftersom den är död och begraven. Anledningen är alla dessa segladdade flash-annonser, vilka jag kan förstå – många annonsörer vill ha ett dynamiskt budskap och då är flash den bästa modellen. Däremot så måste man inte göra dem tunga och segladdade.

Än värre blir det om man använder Firefox under Mac eller Linux. Flash-hanteringen där är många gånger sämre än i PC-diton, vilket resulterar i en seg webbläsare. Och duger inte det för dig så surfa in på någon sajt som laddar om innehållet automatiskt och kör tunga flash-annonser, för att nosa till sig fler sidvisningar – ett ganska fult sätt tycker jag – så kommer du snart inte vilja läsa den längre.

Annonseringen online behöver utvecklas. Jag har förstås varit i kontakt med en hel del mediabyråer, och tagit emot mängder av annonser, under åren med Kong (samt dessförinnan för den delen). Allt för många är för fokuserade på klick, man tänker ofta för dynamiskt, istället för att se genomströmmande besökare som en möjlighet till ytterligare exponering. Vad jag menar är att man bör utgå från en passiv betraktare – få ut släppdatumet, visa grafiken, visa budskapet direkt – och ta klicken som en bonus. De annonser som gör på det viset får störst genomslag, det är jag övertygad om.

Tänk printannonsering online. Tänk sedan steget längre, men anpassa det för de riktigt intresserade. Extrema kampanjsajter är så mycket bättre, eftersom folk som klickar på en annons uppenbarligen är extremt intresserade.