Tag: Kong


 • Dagen då Path stal Kong

  Dagen då Path stal Kong

  Kommer du ihåg Kong? Det var uppföljaren till TVspel.nu (och PCspel.nu för den delen), vilken jag var tvungen att stänga för att dotcom-kraschen skrämde datacentret vi använde till att sluta ge oss vettiga priser. Alla dessa sidvisningar, all denna trafik, blev för dyr, och samtidigt var annonsörerna plötsligt rädda för nätet. Det borde de förstås inte varit, men samtidigt så var det väl sunt att alla började tänka efter, istället för att urskiljningslöst kasta pengar på sådana som jag.

  Kong lanserades med en annan, mindre traditionell, vinkel än TVspel.nu. Vi uppdaterade veckovis, som en nättidning, och publicerade inte över 500 bilder i veckan, utan snarare 15–20 stycken – alla knutna till våra texter. Då, efter att ha blivit bränd på den lilla buffert jag hade tack vare nämnda datacenter – och rädda annonsörer – så var det enda vägen att gå. Den var utmanande och spännande, att vara underdog är kul som bekant.

  (more…)


 • Fundering kring innehåll och publicering

  “Den journalistiska webben” skrev jag nästan, men kom snabbt fram till att det var en dålig inledning på den här posten. Men det finns inte så många bättre, eller rättare sagt, så många inledningar som faktiskt fungerar. Det hela bottnar i att jag är, fortfarande, besatt av publicering av innehåll, främst (men inte uteslutande) online. Jag fastnade vid bloggar av samma anledningar som jag trycker på för bättre iOS-appar och Newsstand-lösningar. Min fascination för publiceringssystem kommer från samma håll.

  Mest av allt är jag osunt beroende av innehåll, bra sådant. En gång i tiden startade jag en sajt som hette AlfaWeb, sprungen ur en serie insändare jag skickade till Sydsvenskan, och på den vägen är det. Ungdomssynder lever kvar hos mig, det är därför jag fortfarande är intresserad av något så nischat och icke-kommersiellt som rollspel, och av samma anledning har jag svårt att släppa tv- och datorspelens värld. Den må förvisso vara på god väg att bli mobilspelens värld (jag drev en sajt som hette Mobilspelaren innan det var coolt bland kidsen), men plattformen är irrelevant för mig. Xbox One eller iPad, det spelar mindre roll, även om det oftast (och än så länge) rör sig om markant olika upplevelser.

  (more…)


 • Jag återkommer alltid till spelens värld

  1996 lanserade jag AlfaWeb, en spretig portalsida med redaktionella undersidor (där Drakens Tand hörde hemma, för de av er som minns den). Det handlade om roll- och brädspel i första hand, men även om tv-spel.

  1997 släppte jag TVspel.nu, först som nyhetsbrev men sedan som sajt. Den blev riktigt, riktigt stor. Senare skulle ett tiotal spelrelaterade sajter, mer eller mindre nischade, rulla ut, däribland ett spelcommunity. TVspel.nu blev Kong, och till slut sålde jag hela köret för att grotta ner mig i (den då främst amerikanska) bloggosfären. Där blev det återfall i form av Live Arcade Review, som handlade om Xbox Live Arcade-spel. Den såldes senare för en hyfsad summa pengar.

  Nog där, eller? Nej, för Jonathan Sulo väckte spelsuget hos mig igen genom att ge mig domänen spelbloggen.se, som sedermera lanserades på andra upplagan av 24 Hour Business Camp. Men spel är svårt och när vi bestämt oss för att bredda så gick Spelbloggen upp i Nutopia, en blogg om allt som är underbart. Den finns för övrigt kvar, Nutopia alltså.

  (more…)


 • Vad skall jag göra med tvspel.nu?

  Kanske minns du tvspel.nu, den spelsajt som jag drev, och som sedermera blev Kong. Jag har kvar domänen, men vet inte riktigt vad jag skall hitta på med den. Känns ju onekligen som något man inte släpper hur som helst, men å andra sidan så är nu-domäner inte så hemskt hett längre, nu när .se är släppt fritt.

  Men faktum är att bara ha den liggande i portföljen är tämligen värdelöst. Följande har jag kommit fram till, beträffande tvspel.nu-domänen:

  1. Jag vill inte göra en spelsajt av den. Been there, done that. Plus att jag knappast skulle begränsa mig till enbart tv-spel om jag faktiskt gjorde en spelsajt…
  2. En webbutik skulle kanske fungera, men det vill jag inte heller göra. Avanserna på att sälja tv-spel är dåliga, och det har jag också gjort tidigare…
  3. Jag skulle kunna tänka mig sälja den om priset var det rätta. Med andra ord: bud på några futtiga tusenlappar känns inte som ett roligt sätt att avsluta det hela.

  Så vad jag skall göra? Som sagt, att bara ha den liggande är både tråkigt och omotiverat. Förslag, någon?


 • PDF-tidningen Sista Bossen ute nu

  sistabossen.gifSista Bossen är en gratis speltidning som publiceras i PDF-format, och skall tydligen tryckas i mindre (1 000 exemplar) upplaga framöver också. Det första numret är ute nu. Via.

  Jag lekte med tanken att göra nummerutgivning i diverse digitala format för länge sedan, men PDF-formatet är inte direkt klockrent. Delar av tankarna återanvändes i Kong e-postmagasin, den veckobaserade e-posttidningen. Idag hade det varit en blogg.


 • Annonsering online, och när den går överstyr

  Annonser, annonser, och fler annonserApropå Vassa Eggen-Olles båda inlägg om svenska dagstidningssajters laddningstider, så vill jag räcka fingret till nya SvD.se. Och gamla med, men det känns lite lagom morbidt eftersom den är död och begraven. Anledningen är alla dessa segladdade flash-annonser, vilka jag kan förstå – många annonsörer vill ha ett dynamiskt budskap och då är flash den bästa modellen. Däremot så måste man inte göra dem tunga och segladdade. (more…)


 • Gameplayers nya filmspelare är inbäddningsbar, debuterar på kong.se

  Ni som läser Gameplayers texter med Kong-skinnet, alltså via kong.se, har redan sett Gameplayers nya videospelare. Snygg, tajt och först ut på Kong-versionen av sidan, inte dumt alls. Med andra ord kommer den användas på gameplayer.se längre fram också. (more…)


 • Det här är Kong på Umits vis

  Nya KongNi känner troligen till bakgrunden vid det här laget, men jag drar (läs: länkar) den en gång till. Jag sålde mina svenska sajter, inklusive Kong, till företaget Umit tidigare i år. Umit driver även spelsidan Gameplayer.

  Många har undrat om Umit bara tänkte länka kong.se till gameplayer.se, men så är alltså inte fallet. Nya Kong är på ingång och jag har fått skärmdumpar. (more…)


 • Första onlinespelet till Wii

  Mario Strikers Charged blir det första onlinespelet till Wii, och Eurogamer säger att det är bra. Jag spelade igenom föregångaren till GameCube och lirade lite med polare, men sedan fick det ligga. Onlineläget kan mycket väl förlänga Wii-uppföljarens livstid. (more…)


 • Loading på IDG.se

  Reset Medias spelcommunity/portalsida Loading, som för övrigt produceras i samarbete med Gameplayer (vilken ägs av Umit vilka köpte mina spelsajter), kan beskådas på IDG.se. Eller i alla fall på vissa undersidor till IDG.se, här nedan från MacWorld.

  Loading på IDG.se

  Bra jobbat grabbar! Gör något briljant med Kong nu också…


 • Är speltidningen död?

  Nordic Game 2007-programmet ser ut så härSkall man tro den här rapporten från en paneldebatt (den här faktiskt) på Nordic Game i Malmö så verkar den allmänna synen att man skall flytta speljournalistiken till nätet. Tydligen har man klara problem i Norge, exempelvis, där gratistidningen Gamereactor är speltidningen och resten finns online. Inget ont om Gamereactor, men den är på sätt och vis i samma sits som spelsidorna: helt och hållet beroende av annonsintäkter.

  Ja, det här blir en matig post men Asos har ju inte hoppat på tåget ännu så vad skall man gör? (more…)


 • Mör måndag

  I’m here for Andy’s svensexa!Kaffet skär i halsen idag, blir till att leva på Strepsil och Fisherman’s Friend ett tag tror jag. Det är mitt eget fel, men vad skall man göra när det är svensexa för polaren? Just det, man kör hårt och tar konsekvenserna – det var det värt. Kanondag.

  Tack till Alex för sköna bilden! Den prydde våra t-shirts hela dagen!

  Annars så tänkte jag ta det lite lugnt den här veckan. Ett stort och långtgående projekt har börjat, ett annat är så gott som avklarat (min del i alla fall, lansering vilken dag som helst) och ytterligare ett halvvägs. USA och/eller hemligt, så det får stanna där – nyfikna håller koll på tdhedengren.com, som för övrigt snart får TDH 2.0-behandlingen. Taggmoln med mera kommer till tdh.se den här veckan också, betan närmar sig sitt slut. (more…)


 • Mini-FAQ för att rädda min inkorg

  Det gläder mig att så många finner tdh.se vara intressant läsning! På 28 inlägg har det (i detta nu, vilket är ett antal timmar innan just du läser det här) skrivits hela 148 kommentarer! Det är inte illa tycker jag. Och ja, ni är några tusen som läser min blogg, trevligt – det sporrar mig vidare i utvecklingen, och då talar jag främst om den innehållsmässiga.

  Nu är det dock så att jag fått lite väl många mejl med samma frågor, så jag tänkte att jag skulle svara på dem här lite snabbt. Möjligen kan det rädda min inkorg, och så slipper ni vänta på att jag skall kunna ta mig tid att höra av mig. Så here goes! (more…)


 • Kong med flera i flyttartagen

  Nu är flytten igång för Kong, Gamer, Sportgamers samt Mobilspelaren. Jag är inte praktiskt inblandad utan det är nya ägarna Umit som sköter det hela. Förhoppningsvis går det smärtfritt, bäst att hålla tummarna för säkerhets skull. Man vet aldrig med internet…


 • Därför sålde jag Kong

  KongDen tredje och sista sajten jag sålde till Umit, och som därmed stängde spelnätverket jag pysslat med i tio år, var Kong – flaggskeppet. De båda andra har jag redan skrivit och resonerat om, först Sportgamers och sedan Gamer – självfallet skall Kong få samma behandling.

  Att sätta Kong i perspektiv är svårt. Det är frukten av vad jag startade 1997 och har under flera år varit min huvudsakliga inkomstkälla. Vad man behöver förstå är att jag levt på spelsidor i Sverige, en bedrift som knappast ger någon lyxtillvaro men en frihet att göra något jag älskar på mitt vis. Oavsett om det inneburit nya designer, förändrat materialflöde och format, eller något annat. Jag är och förblir bäst när jag får starta och starta om projekt.

  Kong har varit lekstuga lika mycket som spelpublikation. Jag är stolt över den. (more…)