Bevace Media köper Facebook-likes och försöker övertyga mig om att det är en bra idé

Det är inte okej att köpa Facebook-likes, det har redan avhandlats här. Just den posten, och mer precist den här kommentaren, ledde mig till Bevace Media och deras tjänst FBlikes.se. Nej, de får inga länkar, för det här är precis vad som är fel med webben i dag. Det här är ett företag som påstår att det är helt okej att köpa Facebook-likes. De skriver till och med bloggposter om det, och det är just den posten som de själva svarar min föregående post med.

Från FBlikes.se:

Luras man inte genom att köpa likes?
Nej, det gör du inte. Det är helt riktiga användare som gillar er sida och ser era inlägg mm. Det du faktiskt betalar för är att din facebook-sida exponeras på flera olika webbsajter. Det är alltså annonsering och det är inget fel med det.

25 000 likes tar “upp till 30 dagar” att samla in. Hur relevanta är de tro?

Om vi utgår från att Bevace Media inte ljuger rakt ut (och det måste vi trots allt göra), utan faktiskt samlar in likes från faktiska personer, och faktiskt inte betalar dessa personer för att gilla något, då är konceptet fortfarande trasigt, det är fortfarande falsk marknadsföring.

Köpta likes lurar fortfarande alla som ser dem.

Bevace Media, och många andra, vill att du ska köpa likes för att fler ska tycka att din sida är något att gilla. De vill att du ska få människor att gilla en sida för att andra gör det. Skitsamma hur relevant det är, skitsamma att personerna som tryckt på gilla-knappen troligtvis tjänar pengar på att göra det, skitsamma att det här inte handlar ett dugg om kommunikation med en åhörarskara utan bara om en massa som ser bra ut.

Från företagets bloggpost, som de länkade i tidigare nämnda kommentar:

Kom ihåg, början är tuffast, och ingen vill gilla en sida som bara har några enstaka “likes”. Genom att köpa likes får du en boost i rätt riktning, det får dig i rullning på allvar med tanke på att alla vänner till de som gillar din sida också ser detta, dvs. det skapas spridning. Det är lättare att marknadsföra en sida som redan har några tusen likes då det skapar förtroende. Besökarna förstår att detta företag redan är omtyckt och det ger även skäl för denne att gilla er!

Fetmarkeringarna ovan har jag lagt till. Det understryker hela tesen, att köpta likes skapar förtroende och lurar andra att företaget redan är omtyckt – hur skulle det annars kunna ha så många likes?

Just det, de var köpta.

Bevace Media förespråkar bedrägeri, för det är precis vad det här är. Kanske inte i lagens rätta mening, men väl ett bedrägligt beteende.

Huruvida det här strider mot Facebooks regler, eller lagen om marknadsföring för den delen, låter jag vara osagt. Det kan säkerligen diskuteras till leda. Däremot är det glasklart att det här är ett etiskt och moraliskt vidrigt sätt att marknadsföra en tjänst eller ett företag. Det är dessutom urbota korkat, för skulle det komma fram att ett företag köpt likes så är det en trovärdighetssmäll som heter duga.

Att köpa Facebook-likes är helt enkelt inte okej, och jag skulle inte rekommendera någon att gå i närheten av ett företag som sysslar med att sälja dylika. Det är skabbigt, helt enkelt.