Därför är Moderskeppets 404-sida inte bra

Snubblade över den här bloggposten på Photoshop-sajten Moderskeppet, om deras 404-sida. En 404-sida är vad som möter besökaren om denne snubblar in på en icke-existerande plats på domänen. Så här ser den ut:

Så vad är fel med den?

Moderskeppets Mattias tycker att en 404-sida skall uppfylla följande kriterier:

  • Oteknisk
  • Lite fyndig men inte alltför insider-humor
  • Användbar

Inget fel i det, men sidan som presenteras uppfyller inte den tredje punkten. Den är nämligen inte särskilt användbar, den säger bara att sidan inte finns på ett otekniskt vis. Det är bra, men det enda du kan göra är att gå tillbaka, eller gå till startsidan.

På vilket sätt hjälper det en besökare som kommit fel? Inte alls.

En bra 404-sida är mycket riktigt oteknisk, och det skadar inte att avdramatisera “felet” med lite grafik och/eller humor, som Moderskeppet gjort. Däremot skall man inte glömma bort att hjälpa besökaren att faktiskt hitta vad han eller hon sökte efter. En 404-sida utan en sökfunktion är ingen bra 404-sida, och lägg därtill förslag på annan läsning om det skulle vara så att besökaren inte letade efter något specifikt, och länken in bara råkade vara felaktig.

Ta Pakten som exempel, vars 404-sida inte är perfekt på något vis (mysig grafik skulle hjälpa, exempelvis), men uppfyller användarkriteriet så långt jag tycker man kan ta det. På sidan finner vi:

  • Kort förklarande text om vad det är för sida.
  • En sökruta, högt upp, utöver den som redan finns inbakad i designen.
  • Länk till kontaktuppgifter, så att besökaren kan felrapportera.
  • Länk till arkivet och taggmolnet, för en besökare som bara vill läsa något. På så sätt är det lätt att dras in i sajtens arkiv.
  • De 25 senaste uppdateringarna, återigen, för att dra in besökaren till annan läsning om det inte var något specifikt som denne letade efter.

Se själv. Här är Paktens 404-sida, jämfört med Moderskeppets motsvarande (om de inte råkar lägga upp något på just den adressen förstås)…