Därför valde jag Macbook Air

Jämför man Macbook Air med unibody-Macbooken (aluminium alltså) så känns det nästan pinsamt att erkänna att jag valde den förra till min nya skrivmaskin. Den senare är nämligen bättre på nästan varje punkt (sämre cache och väger mer står på minuskontot) och du får helt enkelt så mycket mer dator för slantarna. Faktum är att du inte ens behöver betala lika mycket, du kan komplettera med externa hårddiskar eller vad du nu känner för.

Jag var medveten om detta när jag drog upp plastkortet för att betala för min Air. Faktum är att jag hade lite ångest inför valet. Lite. Men i slutändan tror jag det var rätt för mig.

Det är nämligen så att jag ska skriva en bok. Flera, hoppas jag, men just nu är det bara en som jag bundit upp mig för. Den här tegelstenen innebär en hel del research och består idag av en tämligen omfattande disposition.

Till det finns det inget bättre program än Scrivener. Jag kommer säkerligen återvända till fördelarna med denna lilla guldklimp senare, men just nu får ni ta mitt ord på det – även om det kanske bara gäller mig – och bilda en egen uppfattning.

Scrivener finns bara till OS X, så min netbook var inget alternativ för skrivexercisen. Inte heller den väloljade blixten som står under skrivbordet, en Mac Pro med två skärmar just nu. Går hur bra som helst, snabbare än valfri Macbook eller iMac. Problemet är att jag inte vill sitta och skriva vid skrivbordet, i alla fall inte hela tiden. När jag är inne på slutsträckan i sommar, då vill jag inte behöva vara på kontoret över huvud taget.

Känslan av att vara mobil är uppmuntrande, även om jag förstås lurar mig själv. Hur ofta sitter man ute och skriver? Skärmblänk och allt vad det är? Nej just det, men det är känslan som är viktig här.

Här kommer vi till kärnan av varför det blev en Macbook Air framför en vanlig, mer förnuftig, Macbook. Den är mer mobil. Det skiljer ungefär sju hekto mellan mina alternativ (och ännu mer upp till whitebooken), samt en hel del tjocklek. Jag vill helt enkelt inte kånka på mer än nödvändigt, och med tanke på vad jag tänker göra på den, ja då spelar den förlorade prestandan (förhoppningsvis) ingen roll:

  • Skriva i ordbehandlare och liknande.
  • Surfa.
  • Blogga (vilket förstås görs i webbläsaren eller i något lättviktigt program).
  • Småkoda om det krisar.
  • Beskära och rotera bilder.

Det sistnämnda är det tyngsta som står på agendan, och det är inte direkt krävande. Har förvisso nobbat Photoshop till förmån för Pixelmator för att vara på den säkra sidan, men ändå.

Så hur väl uppfyller den mina krav? Alldeles utmärkt så här långt, men vi får se vad jag tycker om någon vecka. För på måndag är det dags att börja producera på allvar, fram tills nu har jag mest konfigurerat och installerat det jag behöver.

Om du står inför valet så råder jag dig att känna på båda maskinerna, och sedan fundera på vad du verkligen behöver, hur beroende du är av faktisk datorkraft, samt hur priskänslig du är. Det är lätt att bli såld på en Air, verkligen, för den är läcker. Läcker och dyr.

Och antagligen lite dum att köpa, om man tänker efter. Men det tänker jag inte erkänna.