Fler mobila bredband än fasta i Sverige, dags att skriva bättre kod?

Minns ni diskussionerna på min post om responsiv webbdesign? Om inte, kolla gärna – ganska intressanta resonemang där.

Idag släppte PTS sin årliga rapport, vilken du kan ladda hem i PDF-format här (>1 MB), som säger att antalet mobila bredbandsabonnemang gick om antalet fasta förra året. Jag har inte läst hela rapporten än, men hajade till på den här posten på Feber, som innehåller bilden nedan:

Bilden kommer självfallet från rapporten. Vad vi ser är antal bredbandsabonnemang, mobila (rött) och fasta (lila), över åren. Drygt 5 miljoner mobila bredbandsabonnemang, mot dryga 3 miljoner fasta.

Kurvan är onekligen talande, men vad säger den egentligen?

  • Det finns en väldig massa fler mobila bredbandsabonnemang än fasta.
  • Det är troligt att gapet ökar ytterligare.
  • De fasta bredbandsabonnemangen håller samma nivå som tidigare.

Men det är också allt, inget om hastigheten på de mobila abonnemangen exempelvis. Vän av ordning påpekar då förstås att 4G finns i upp till 80 Mbit/s, och 3G kan komma upp i dryga 40 Mbit/s. I verkligheten är det förstås annorlunda, topphastigheterna uppnås inte förstås.

Vad det här verkligen betyder är att vi behöver börja utveckla mer riktat mot olika sorters enheter, från smartphones och tablets till datorer som kopplar upp sig via 3G eller 4G. Responsiv design är en bra början, men trots att såväl 3G som 4G kan uppnå tämligen höga hastigheter så betyder inte det att vi kan eller bör slarva med koden. Framför allt är det antalet http-anrop som ställer till det, eftersom svarstiderna över mobilnäten är väldigt långsamma. Vi behöver servera sidornas innehåll bättre, det är precis lika viktigt som att optimera bilder för enheten exempelvis.

Dessutom kvarstår det ständiga problemet med mobilnäten: de är inte stabila. Jag bor innanför tullarna i Stockholm och mitt 4G-abonnemang från Telenor snittar under 4 Mbit/s och tappar kopplingen ibland. Vi är många som trängs i näten, att räkna med maximal hastighet hela tiden är naivt och respektlöst mot slutanvändaren.

Slutsatsen är tämligen väntad: skriv tajtare och bättre kod, samt optimera för fler men sämre uppkopplingar allt eftersom användarna förlitar sig mer på sina mobila bredband. En rätt bra målsättning oavsett vilket, inte sant?