Min nya projektpolicy

Projektpolicy?

Ja, jag behöver en sådan. Har nämligen en elak ovana att samla på projekt, starta upp dem och köra på. Tyvärr är jag inte lika bra på att lägga ner, men det hindrar mig inte från att dra igång något annat. Lägg till frilansjobb och annat, och du har rätt så packade veckor.

Jag har handskats rätt väl med mitt beroende det senaste halvåret, sålt av projekt och liknande. Men eftersom jag inte vill känna för mycket press och stress, eller tvingas säga nej till riktigt grymma möjligheter, så tänker jag vidta förebyggande åtgärder. Resultatet är min projektpolicy.

Den är enkel. Jag ska bara ha ett projekt varje vecka. Det är förstås utöver de fasta gigen jag har, typ redaktörsskapet på Blog Herald, samt inte minst egna spelbloggen Out of Ammo, och Börja Blogga förstås. Sådant räknas som “fast”.

Ett projekt, däremot, kan vara allt från ett designgig eller spännande kundjobb, till ett eget projekt som jag vill dra igång. Det senare får förstås prioriteras väldigt mycket hårdare, eftersom det lägger till arbete till den fasta delen. Någon form av maxkvot behöver finnas för egna projekt, når jag den så måste jag sälja eller lägga ner, eller på annat sätt ta bort stressfaktorn för ett eller flera projekt. Tar det lite som det kommer förstås, det är inte blodigt allvar och får aldrig bli heller – lekfaktorn är viktig för kreativt skapande.

Målet är att få sådan kontroll över min arbetssituation att jag faktiskt kan ägna merparten av fredagen åt experimenterande, eller bara göra ingenting om jag skulle vilja det. Händer nog aldrig, jag är som jag är, men ändå. Den friheten hade känts väldigt bra.

Jag ger den här projektpolicyn en chans i ett par månader, så får vi se var jag hamnar. Det börjar förstås inte så bra, den här veckan är dubbeltecknad på projektfronten på grund av lite missöden, men så är det och så kommer det bli igen. Allt kan man inte styra över.

Och skulle det gå åt pipan så kan jag alltid hävda att policyn aldrig var en riktig policy, det var mer något av en riktlinje…