Så lyckas du bli klar i tid på 24 Hour Business Camp

Jag ska som sagt vara med på 24 Hour Business Camp i höst igen, och filar lite smått tillsammans med min partner in crime Malin Jonsson på vår presentation till den officiella sajten. Men det får vänta lite till, vad det handlar om den här gången är konceptet.

Att bygga en sajt, en startup, en produkt på 24 timmar är inte det lättaste, något som många blev varse förra gången. Oavsett om man jobbar ensam eller i lag så finns det ett par saker som man helt enkelt måste tänka på.

  • Kom till Yasuragi med en idé. Att knacka ut något på plats är förvisso synnerligen hardcore, men det blir troligtvis inte lika bra. Bygg något unikt med tiden du får över istället!
  • Kan du inte bygga en proof of concept på ungefär en timme ligger du lite risigt till, i alla fall om du vill få ur dig en någorlunda putsad produkt.
  • Planera ordentligt – även småsaker tar tid och timmarna rinner lätt iväg.
  • Se till att du kan utveckla lokalt, för nätet kan krångla och då sitter du där och svär medan andra har med sig alla manualer, skript, referenser och lokala webbservrar.
  • Om du jobbar i grupp så se till att det är jämn fördelning av uppgifterna. Att ha gruppmedlemmar som dräller omkring och väntar på en stackare är inte optimalt.
  • Glöm inte bort ditt nätverk! Dels de som sitter i samma rum som du och gör samma sak, utan även kontakter på sociala nätverk och IM.

Så ska man fuska, alltså förbereda sig, inför 24 Hour Business Camp? Spontant säger jag nej, det förtar lite av poängen, men samtidigt kan man inte komma helt oförberedd heller. Du ska självfallet veta vilka verktyg du behöver, ha koll på API:er och webbpubliceringssystem, alltså de nödvändiga pusselbitarna i ditt projekt. Det är inte fusk.

Trycka visitkort? Nästan fusk…

Allvarligt talat, en del saker kan vara bra att förbereda från början. Ska man verkligen sitta och pilla med en logotyp med begränsad utrustning (om man är skärmfetischist som undertecknad) när man ska bygga en tjänst under tidspress? Det går att hävda att det är precis så det borde gå till, eftersom konceptet går ut på att bygga något på ett dygn, men samtidigt är det nästan lite småaktigt.

Så kom lagom förberedd till Yasuragi och 24 Hour Business Camp i slutet av oktober, det tänker jag göra.

Slutligen, förra gången byggde jag Börja Blogga, på en netbook (den här gången är det 17-tums MacBook Pro som gäller) bara för att jag kunde. Det finns en hel hög bloggposter skrivna i ämnet om du är nyfiken.