Så många spelar rollspel i Sverige

Jag är uppvuxen med rollspel, den traditionella varianten med tärningar och medspelare runt ett bord. En gång i tiden drev jag faktiskt ett förlag som gav ut rollspel, och jag kommer säkerligen trilla dit igen. Därför är Magnus Edlunds genomgång av svenska rollspelare, utifrån utgivarnas Facebook-sidor, väldigt intressant.

Så om jag verkligen ska ge mig ut på statistiskt hal is så kanske vi i slutändan hamnar på 4000-6000 spelare. Varav typ 500 är kvinnor.

Inte direkt uppmuntrande underlag för rollspelsutgivare, men å andra sidan handlar det ofta om entusiaster snarare än affärsidkare. Vilket är synd, för entusiastdrivna branscher och nischer blir alltid lidande på något sätt. Det gäller till och med öppen källkod, med WordPress i spetsen, med ett ekosystem pådrivet av professionella utvecklare och kringmarknader. Dessvärre finns det inte mycket som tyder på att rollspelandet kan ta fart igen. En mindre mängd spelare – runt tusentalet – spenderar oproportionerligt mycket pengar och energi, och det är helt enkelt inte nog. Rollspel fortsätter således vara en nischprodukt, i alla fall tills hipsterkulturen får upp ögonen för dem…