Tag: Rollspel


 • Om Splatter

  En gång i tiden skrev jag ett rollspel. Ett riktigt ett, som spelades med tärningar och goda vänner, långt ifrån tv- och datorspel. Egentligen skrev jag flera, men just idag är det Splatter jag tänker på.

  (more…)


 • Så många spelar rollspel i Sverige

  Jag är uppvuxen med rollspel, den traditionella varianten med tärningar och medspelare runt ett bord. En gång i tiden drev jag faktiskt ett förlag som gav ut rollspel, och jag kommer säkerligen trilla dit igen. Därför är Magnus Edlunds genomgång av svenska rollspelare, utifrån utgivarnas Facebook-sidor, väldigt intressant.

  Så om jag verkligen ska ge mig ut på statistiskt hal is så kanske vi i slutändan hamnar på 4000-6000 spelare. Varav typ 500 är kvinnor.

  Inte direkt uppmuntrande underlag för rollspelsutgivare, men å andra sidan handlar det ofta om entusiaster snarare än affärsidkare. Vilket är synd, för entusiastdrivna branscher och nischer blir alltid lidande på något sätt. Det gäller till och med öppen källkod, med WordPress i spetsen, med ett ekosystem pådrivet av professionella utvecklare och kringmarknader. Dessvärre finns det inte mycket som tyder på att rollspelandet kan ta fart igen. En mindre mängd spelare – runt tusentalet – spenderar oproportionerligt mycket pengar och energi, och det är helt enkelt inte nog. Rollspel fortsätter således vara en nischprodukt, i alla fall tills hipsterkulturen får upp ögonen för dem…


 • Berättelsen om skräckrollspelet Splatter

  Skräckrollspelet Splatter publicerades av numera nedlagda Alltid Attack Förlag 2002 och är sedan länge out of print. Totalt gjorde 300 exemplar av spelet och alla sålde slut på mindre än ett halvår. Undertecknad författade spelet och Axel Widén stod för omslag såväl som illustrationer, samt bidrog även till introduktionsäventyret i boken. (more…)


 • Marco vs. EA: 1-0

  Electronic Arts har förlorat en tvist i Sverige om varumärket Noir, vilket råkar vara ett rollspel av Marco Behrmann med flera. EA tyckte att det inkräktade på Black, vilket är ett röjigt spel de ger ut, vilket PRV inte höll med om. Föga förvånande. Grattis Marco!


 • ARK: The Series – jag är oskyldig

  Minns ni science fiction-rollspelet ARK, som skulle komma ut på Alltid Attack Förlag? Lade det på is som bekant… Någon gillade dock idén, så här kommer ARK: The Series, ett webbisodprogram från 60Frames. Lika delar Alien och ARK. Känns sådär.


 • Vanliga frågor till mig

  Följande frågor dimper ned i min inkorg med jämna mellanrum just nu, och har gjort under hela mars månad. Jag tänkte jag skulle spara mig själv lite tid genom att svara på dem här.

  Kan du göra en design till mig?
  Ja, absolut – men inte gratis, det har jag inte tid med, eller kanske rentav inte lust. Det är trots allt så att jag har en hel hög med egna projekt som går före pro bono-arbete. Jag tar däremot designuppdrag i allmänhet, så vill du ha ett pris från mig så hör av dig. (more…)


 • Gary Gygax 1938-2008

  Skaparen av Dungeons & Dragons, och anfadern för rollspelen – Gary Gygax – dog den 4 mars 2008. Han blev 69 år gammal, och saknas inte bara av sin familj, utan även av en hel värld av rollspelare i tacksamhetsskuld för vad han lämnade efter sig.


 • I huvudet på en skräckrollspelsförfattare

  Skräckrollspelet Bortom: Lögnens slöja skulle egentligen ges ut av Alltid Attack, mitt förlag, men det blev aldrig så eftersom nämnda projekt blev nedlagt. Lyckligtvis hittade Robert Jonsson, spelets författare, en ny utgivare i Mindless Gaming, och nu är spelet på ingång. Läs Roberts Bortom-blogg, samt intervjun med honom på rollspel.nu – just Alltid Attack kommer upp där med, för övrigt.


 • Gör ett mini-fansin, den billiga varianten

  Den här är för alla sköna rollspelsjunkies där ute som drömmer om att göra ett fansin, eller zine i det här fallet:

  Sam Proof är lite smågalen. Och fånig, men ändå.


 • Homoaspekten av Final Fantasy

  Det här från en intervju med musikartisten Final Fantasy i Sydsvenskan idag:

  Varför har du tagit samma namn som dataspelet Final Fantasy?
  – Jag har aldrig haft tålamodet att spela det men jag gillar idén med spelet, framför allt den homosexuella aspekten.

  Okej? Vad menar han, förutom de japanska stereotypkaraktärerna?


 • Rollspelet Bortom: Lögnens slöja hittar till Mindless Gaming

  Det glädjer mig att Robert Jonssons skräckrollspel Bortom: Lögnens slöja kommer att ges ut i tryck, kontraktet med Mindless Gaming är påskrivet och allt är officiellt. Jag har förstås känt till det här ett tag, för er som följde Alltid Attack Förlag så är Bortom: Lögnens slöja bekant: vi skulle ge ut det, men lade ned innan dess. Nyfikna följer Roberts Bortom-blogg – spelet kommer under “hösten/vintern” enligt förlaget.


 • Järnringen säljer rollspel som e-böcker

  JärnringenJag trodde alltid att jag skulle bli först med att sälja rollspel i elektroniska format för nedladdning, så kallade e-böcker. Det fanns långt gångna planer för det på Alltid Attack Förlag, och rentav flera lösningar för hur de skulle säljas, men som bekant så blev det aldrig av. Nu blir det istället Järnringen som får gå i bräschen (de har en bloggpost också). Jag hoppas det går bra för dem, e-böcker är spännande och fungerar väldigt bra (nåja, relativt sett får man väl säga) för en del amerikanska rollspelsförlag.

  Kolla eLib för lista på böcker samt länkar till inköpsställen. “Idrott, sport, spel, rollspel & tidsfördriv” är förstås en fånig kategori, men det är inget att göra åt – i alla fall inte förrän det säljs bra med rollspelböcker på det här viset och andra förlag hakar på.


 • SF-Bokhandeln öppnar i Malmö

  SF-Bokhandelns drakeVia förlaget Järnringens mysiga blogg når jag Svensk Bokhandel, som rapporterar att SF-Bokhandeln öppnar butik i Malmö.

  Den nya SF-bokhandeln, som preliminärt väntas öppna den 1 september, kommer att ligga ett stenkast från Södra förstadsgatan, Malmös stora gågata. Butiksytan är 150 kvadratmeter; att jämföra med 400 kvadratmeter i Stockholm och 200 kvadratmeter i Göteborg.

  Goda nyheter för science fiction- och fantasy-intresserade typer i Skåne, kort och gott. SF-Bokhandeln säljer även rollspel, konstböcker, film och annat som kan kopplas till nämnda genrer.


 • Lusten att skapa rollspel kommer med sommaren

  Jag har pysslat med lite av varje genom åren, som flera av er säkert vet. Det har blivit dussintals sajter, några tidningar (mer eller mindre under min kontroll) och ett par böcker, med betoning på ett par. Eller ja, egentligen betydligt fler, men det räknas inte om det inte ges ut, inte sant?

  Sommaren har alltid varit tiden på året då jag startar fler projekt, nya projekt, för många projekt – fast jag inte har tid och fast jag borde ta tillfället i akt att vila. Den här sommaren tänkte jag inte göra bort mig på det viset, även om whiteboarden börjar bli fullklottrad med en mängd nyckelord och liknande, följda med ett rött frågetecken och några noter. (more…)