Svenska Dagbladet har inte fattat ett skvatt

Först: tummen upp för att ni gör en iPad-app, Svenska Dagbladet! Det är alltid kul när gammelmedia (ja, idag är ni det) satsar på ny teknik. Kul!

Nuffror med mera kommer från Dagens Medias artikel. Är de fel så skyller jag på dem (vilket inte vore första gången). Bilden snodde jag där med, de får väl klaga eller något om det inte uppskattas.

Vidare då, mindre kul tyvärr. 29 kr extra i månaden för befintliga SvD-prenumeranter om de vill ha iPad-versionen också. Hur motiverar ni det egentligen? Är det inte bättre att bjuda på mervärdet, distributionskostnaderna är ju obefintliga och man ska väl värna om sina premiumkunder? Allt ni kan göra för att behålla en prenumerant av papperstidningen måste ses som en klok åtgärd om ni frågar mig. Nu gjorde ni ju inte det, men ändå.

Låt oss fortsätta till lösnummerköparna, av iPad-versionen då. 28 kr/nummer för SvD i iPaden.

Ursäkta, men hur tänkte ni här?

  1. Jag betvivlar extremt starkt att ni kan producera en interaktiv och imponerande iPad-version av papperstidningen varje dag, som är värd 28 kr.
  2. Även om ni kunde göra Wired dagligen: det är inte värt 28 kr.
  3. Med iPad-versionen kapar ni distributionen och tryckkostnaderna (men ger säkerligen provision till Apple) – trots det så är den dyrare än papperstidningen inte alls dyrare, man har höjt lösnummer priset från 20 till 30 kr (tack @pelles).

Jag blir deprimerad.

185 kr/månad för en prenumeration (drygt 6 kr/dag) är betydligt mer rimligt, men det kan ni inte erbjuda från början. Och: ska jag först betala 28 kr/dag ett par dagar medan jag bestämmer mig för om jag vill ha SvD? För er som inte orkar räkna så har jag spenderat mer än prenumerationskostnaden om jag köper lösnummer av SvD i en vecka.

6 kr/dag är helt okej för de som verkligen vill ha tidningen varje dag. Lösnummer för 10 kr, eller kanske rentav 15 kr, hade också varit helt okej.

Steget från 28 kr/lösnummer till 185 kr/månad är galet stort.

Jag hoppas att ni kommer underfund med det här, SvD, för nu känns ni verkligen gammelmedia fastän ni gör något nytt. Och då har jag inte ens påpekat att ni tror att läsarna ska betala de här summorna för SvD på en enhet där de redan kan besöka svd.se. Nej, inte samma sak, men när det gäller att betala för sig så är det relevant.