Vassa Eggen lanserar nyhetsbrev – prenumerationen kostar pengar

Mediebloggaren Olle Lidbom lanserar en spinoff till sin omtyckta blogg Vassa Eggen. Nyhetsbrevet Måndag Morgon kommer ut varje måndag, med start den 15 oktober, och det kostar pengar att prenumerera. 1 100 kr/år närmare bestämt, för 45 utgåvor. Ingen faslig summa i sig, men det skall bli intressant att se hur många prenumeranter Olle, med M&M-kollegan Martin Kreuger, kan dra ihop.

Du bloggar väl processen, Olle, för det är ett intressant projekt?

Flera saker talar för att Måndag Morgon skall lyckas, däribland det faktum att Vassa Eggen har en stark läsarkrets, och Olle Lidbom är en auktoritet inom nischen. Däremot tycker jag det här låter illa:

Bloggen Vassa Eggen fortsätter som vanligt, men det viktigaste kommer enbart att publiceras i Måndag Morgon.

Det är inte sättet att sälja in prenumeranter till trogna Vassa Eggen-läsare.

Som sagt, Måndag Morgon är ett intressant projekt. Bloggformatet söker fortfarande på sätt att tjäna pengar, traditionella annonser är helt enkelt inte för alla. Är nischen för liten så är det dessutom svårt att få betalt nog – det blir helt enkelt inte sidvisningar nog, i relation till hur starkt genomslag annonsen kan få. Att ta betalt för premium-material, som det här spinoff-nyhetsbrevet exempelvis, är en möjlighet. Det gäller bara att inte stympa sin främsta distributionskanal för mycket, helst inte alls – i det här fallet då originalbloggen.

Det skall bli intressant att se hur Måndag Morgon kommer exponeras, och om Olle behagar blogga om utvecklingen. Jag räknar dessutom med frinummer publicerade online, just nu köper man grisen i säcken – om man inte är en riktigt hängiven Vassa Eggen-anhängare förstås. De är kanske många nog?