WordPress i Sverige 2012: wpse.se och #wpse

Mina vänner, det är dags att vi samlar ihop oss. För samtal, för utbyte, och för att informera om vad WordPress är kapabelt till. Vi behöver en mötesplats, och det är vad det här handlar om.

Ni kanske minns att jag köpte loss domänen wpse.se för att säkra upp användandet av hashtaggen #wpse på Twitter förra året. Då diskuterade vi vad som skulle göras med wpse.se och det kom många bra förslag.

Nu är det dags. Det här är den första av flera poster om WordPress i Sverige 2012, som jag ser det, och utifrån vad jag tänker göra för plattformen. Jag hoppas ni är med mig.

Så, låt oss börja med WPSE.

WPSE, en mötesplats

Föga förvånande vill jag göra WPSE till en mötesplats för WordPress i Sverige. Inte för att ta bort diskussionen från Twitter och hashtaggen #wpse, det ser jag som en förlängning av webbplatsen. Andra saker jag ser på WPSE:

  1. Diskussionsforum. Låt oss samtala, hjälpa varandra, och prata fritt kring WordPress.
  2. En blogg om WordPress i Sverige. Här handlar det om att lyfta fram det bästa från WordPress-Sverige framför allt. Från nya teman och tillägg, till bra kodsnuttar och intressanta bloggposter om plattformen.
  3. Showcase. Det är fortfarande många som ser på WordPress som “den där bloggplattformen” – det vill jag ändra på. Ett showcase som visar stora såväl som små sajter i Sverige vilka drivs på WordPress är ett steg i rätt riktning.
  4. Konsultindex. Det finns gott om webbyråer och enskilda konsulter som jobbar med WordPress i Sverige. På något vis vill jag lyfta fram dem, så att företag som är intresserade av plattformen ska kunna hitta någon att kontakta.
  5. WordPress-jobb. Någon form av jobbsektion där det är möjligt att söka såväl som erbjuda jobb. Det här är eventuellt en del av diskussionsforumet.
  6. Nyhetsbrev. Främst riktat mot de som inte har tid eller lust att hålla sig uppdaterade; nyhetsbrevet sammanfattar veckans viktigaste händelser.

Allt det här ska förstås knytas ihop på ett tilltalande sätt, korslänkas och fungera bra tillsammans. Tanken är att göra en webbplats som är lockande att komma tillbaka till, för diskussionerna och bloggens skull, som kan fungera som inspiration just via diskussionsforumet men även via showcase-sektionen, samt som resurs för den som vill arbeta med WordPress på något vis.

Hur låter det?

Men vänta nu, pengarna då?

Det är inte gratis att driva en sajt som den här, dels ska den utvecklas och dels ska den hållas levande. Jag är övertygad om att diskussionsforumet kommer sköta sig tämligen självt tack vare moderatorer och det faktum att vi alla vill ha en trevlig tillvaro (och ja, jag har erfarenhet av den här typen av webbplatser, från Kong- och Gamer-tiden bland annat), men det behövs mer än det. Bloggen ska lyfta fram bra material vilket betyder research och frekventa uppdateringar, vi pratar dagliga bloggposter här. Sådant tar tid och energi.

Tanken är att WPSE ska finansieras via sponsorer som får smakfulla annonser. Inga feta blinkande saker här utan tydliga små fina annonser med information på bra platser. Den initiala utvecklingen behöver speciell finansiering, vilket jag kommer söka hos diverse aktörer i Sverige, från institutioner till webbyråer och webbhotell. Förhoppningsvis kan vi alla hjälpas åt att backa upp det här projektet. Kanske borde vi titta på årlig crowdfunding?

Eventuellt ekonomiskt överskott går till vidareutveckling av sajten, till diverse tillställningar (inklusive framtida WordCamp Stockholm, årets är redan täckt separat) som jag kommer till i en senare post, samt till att säkra upp mer och bättre material. Vitsen är att sprida kunskapen om WordPress, och se till att det görs kontinuerligt tack vare att det är finansiellt säkerställt. Eller i klarspråk, jag och de som jobbar med mig på WPSE måste kunna ta tiden att göra det här rätt och så bra som möjligt.

Läget just nu

Det första steget togs faktiskt på WordPress-tillställningen i Norrköping, där jag utannonserade WPSE. Steg 2 mot WPSE är den här bloggposten, och därefter blir det förstås smyglansering med blogg och så vidare på wpse.se under juni månad, som utlovat. Jag kommer prata med ett mindre antal aktörer som jag vet engagerat sig i WordPress och allt plattformen innebär tidigare, till en början. Förhoppningen är att säkra upp tillräckligt mycket pengar för att prioritera utvecklingen. Sedan publiceras en roadmap för hur WPSE ska bli verklighet, med så många versioner som möjligt. Det viktigaste är att sätta projektet på banan, det i sin tur kommer säkerligen innebära att ytterligare sponsorer hoppar ombord.

Där står vi nu. Vet du med dig att du vill hjälpa till ekonomiskt får du hemskt gärna höra av dig till mig. Kommentarsfältet är även det öppet. I det här skedet söker jag inte utvecklare eller andra typer av medarbetare, det tar vi när diskussionen kan föras på wpse.se och inte bara här. Däremot tar jag gladeligen emot förslag och tankar om det här projektet, samt svarar på frågor. Posta en kommentar eller hör av dig direkt till mig. Sprid gärna den här posten med, ju fler som känner till vad som är i görningen, desto större är chansen att vi kan ro det här i land.

Ja, jag skriver vi, för även om jag tar på mig att driva det här – och tillhörande – projektet så är det ingenting jag klarar av själv. Det här är för att ge WordPress-Sverige en central punkt, en mötesplats, och för att höja samtalet samt möjligheterna kring plattformen till nya nivåer – något vi alla tjänar på.