Tag: Thomas Mattsson


 • Expressen slopar kommentarerna

  Expressen väljer att ta bort möjligheten till att kommentera på tidningens artiklar, det skriver Thomas Mattsson i en bloggpost, där draget även motiveras. Det är en mörk bild som målas upp, och de som någon gång tittat i kommentarsfältet på Expressen (eller Aftonbladet) känner nog delvis igen sig.

  Mattsson skriver:

  En dagstidning som värnar tryck- och yttrandefrihet, måste också värna rätten att låta även obekväma röster komma till tals. Men den som formulerar sig på Expressen.se måste följa våra regler om att hålla god ton, och om det förtroendet missbrukas – då måste vi ta vårt redaktörsansvar.

  (more…)


 • Expressens internet är inte samma som mitt

  Som bekant (?) har Expressen bestämt sig för att förhandsmoderera läsarkommentarer, och flera andra aktörer tar också drastiska beslut kring kommentarsfälten. Det är lite som att de plötsligt fick ett frikort från det där läskiga okända som kan komma från läsarna, det tidningarna inte kan bestämma över själva. En för alla, alla för en – nu sopar vi undan det obekväma och återtar makten över vår publikation.

  Eller: så här fungerar insändarsidan och den förstår vi.

  Kanske ska ni hålla er till insändarsidornas upplägg, för kommentarsfält som förhandsmodereras är ju bara nischade insändarsidor inriktade för ett specifikt ämne, nämligen artikeln de hör till? Det känns som en mer tilltalande tanke än vad som händer nu, den närmast farsartade strömmen av åtgärder mot kommentarsfälten.  (more…)


 • Sydsvenskan-domen är helt rimlig

  Daniel Sandström är chefredaktör och ansvarig utgivare för Sydsvenskan. Han tillträdde 2008 och har blivit kan bli dömd i tingsrätten för förtal apropå en artikel som publicerades 2004. Låter det konstigt? Det är det inte, artikeln finns nämligen tillgänglig online.

  Huruvida det är förtal eller ej låter jag vara osagt, men att som ansvarig utgivare bli dömd för artiklar som publicerades online innan man tillträdde är helt rimligt. (more…)


 • Expressen ska kränga tidningar med NE

  Att kvällstidningar bundlar diverse produkter för att snärja kunderna är ingen nyhet. Det började med James Bond-filmerna, sedan dess har det varit böcker och snordyra Sopranos-DVD:er. Nu är det pappersdags igen, idag kan du nämlige få första bandet av Nationalencyklopedin med Expressen. Ett per vecka, tjugo band totalt, gratis idag och 79 kr/styck från och med nästa vecka berättar chefredaktör Thomas Mattsson.

  NE må vara ett folkhemsvarumärke, men varför man vill betala för ett tryckt uppslagsverk begriper jag inte. Snyggt i bokhyllan kanske, för ingen kan väl på fullaste allvar att slå i papper är ens i närheten av att mäta sig med webben?

  Nej, min kvällstidningsbojkott håller i sig. Fight the good fight, hörni.


 • Thomas Mattsson tar över Expressen

  En glad getingI kölvattnet av att bloggande och mikrobloggande Thomas Mattsson blir ny chefredaktör samt ansvarig utgivare för Expressen, publicerar Resumé en kort intervju som avslutas så här:

  När går ni om Aftonbladet igen?
  – Bra fråga. Där förlitar jag mig på att den initierade branschpressen kan ge mig en bra analys av det. Nu måste jag rusa.

  Nyheten pumpades förstås ut på mikrobloggarna först. (more…)