Expressen slopar kommentarerna

Expressen väljer att ta bort möjligheten till att kommentera på tidningens artiklar, det skriver Thomas Mattsson i en bloggpost, där draget även motiveras. Det är en mörk bild som målas upp, och de som någon gång tittat i kommentarsfältet på Expressen (eller Aftonbladet) känner nog delvis igen sig.

Mattsson skriver:

En dagstidning som värnar tryck- och yttrandefrihet, måste också värna rätten att låta även obekväma röster komma till tals. Men den som formulerar sig på Expressen.se måste följa våra regler om att hålla god ton, och om det förtroendet missbrukas – då måste vi ta vårt redaktörsansvar.

Läsarkommentarer är en svår nöt att knäcka, speciellt för en publikation med en så blandad läsarkrets som Expressen. Att stänga av och ta bort utan någon ersättare till läsarkontakten och -interaktionen känns dock som en tveksam lösning, kanske född ur desperation. Samtidigt är det i linje med vad som händer i delar av blogosfären nu; samtalet flyttar till sociala medier, bort från publicisten.

Kortsiktigt ska det bli intressant att se vad konkurrenterna gör med sina kommentarsfält, men långsiktigt handlar det här om något helt annat, nämligen läsarkommentarernas vara eller icke vara i bred press.