Tag: utveckling


 • Jag är Sveriges 50:onde bästa utvecklare

  Computer Sweden tycker att jag är Sveriges 50:onde bästa utvecklare, av 100 listade totalt.

  50. (ny). Thord Daniel Hedengren, vd på egna webbyrån Odd Alice.
  Antal år i yrket: 14 år.
  Kompetens: WordPress, html, PHP, responsiv design samt IOS.
  Verksamhetsområde: Webbutveckling för stora företag, inklusive analys och kampanjer, utveckling och design för IOS.
  Andra meriter: Håller föredrag på agila konferenser.

  Se hela listan här.


 • Jag tror på 1.0

  För ett tag sedan blev det lite surr kring WordPress-skaparen Matt Mullenwegs post om att version 1.0 inte kan komma tidigt nog. I korthet propsade Matt på att man ska lansera, och sedan jobba vidare – få det gjort.

  Jag tror på det, som ni kanske anat.

  Ajour har som bekant rullat ut med buller och bång, frågetecken och kritik och uppmuntran och hyllningar och sågningar och påhopp och respons och ambivalens och ointresse och hajpsnack och allt däremellan. Lanseringen har kallats ett misslyckande för att vi – jag är en av medgrundarna – inte lyckades leva upp till hajpen. Det är aldrig bra att inte leva upp till hajpen, man ska alltid leverera lite mer än vad man utlovat. (more…)


 • Låt designers vara designers

  Jag har länge reagerat på det återkommande påståendet att en designer som jobbar med webb ska ha förståelse för koden. Grundtanken är god: om designern förstår koden så kan hans arbete bli mer webbanpassat. För mig är det en trasig tanke, inte för att lite bakgrundskunskap kring kod skadar en designer, utan för att det är som att begränsa en bilmekaniker med hans kunskap om asfaltering.

  Om en designer har “viss kodförståelse” så kommer det begränsa hans arbete. En designer ska inte fundera på hur något ska lösas i kod, designern ska skapa något som sedan realiseras i kod. Val under designprocessen får absolut inte begränsas av vad designern kan om kod.

  En designer gör design. En utvecklare gör verklighet av designen. Det är inte svårare än så.

  Eller? (more…)


 • Tidningshusen lämnar Mindpark

  MindparkJoakim Jardenberg, VD på Mindpark, ser tillbaka på ett 2008 som han anser vara lyckat. Jag är böjd att hålla med, säger jag lite småkaxigt så här på sidlinjen, men inte så mycket för vad Mindpark faktiskt har startat i projektväg – om än intressant – utan snarare utifrån idéerna som satts i rullning. För det ligger verkligen något i det här, från förändringsposten som avslöjar att tidningshusen bakom företaget lämnar bolaget:

  Sedan Mindpark startades för lite drygt 18 månader har mycket hänt. Vi visste nog alla att det var ett riskprojekt, men förutsättningarna har ändrats mer än vi förutsåg. Både inom gruppen och i omvärlden ser det helt annorlunda ut idag, och det har gjort att vi inte längre ser det fundament för gemensam framgång som vi byggde visionen på.

  Den spontana tanken är förstås att det är trist att tidningshusen tar det här steget, men den nästföljande frågan om varför det känns så är egentligen mer intressant. (more…)