Jag tror på 1.0

För ett tag sedan blev det lite surr kring WordPress-skaparen Matt Mullenwegs post om att version 1.0 inte kan komma tidigt nog. I korthet propsade Matt på att man ska lansera, och sedan jobba vidare – få det gjort.

Jag tror på det, som ni kanske anat.

Ajour har som bekant rullat ut med buller och bång, frågetecken och kritik och uppmuntran och hyllningar och sågningar och påhopp och respons och ambivalens och ointresse och hajpsnack och allt däremellan. Lanseringen har kallats ett misslyckande för att vi – jag är en av medgrundarna – inte lyckades leva upp till hajpen. Det är aldrig bra att inte leva upp till hajpen, man ska alltid leverera lite mer än vad man utlovat.

Fast nu hade vi ju inte lovat något vad gäller sajten, mitt i surret tappades det som för mig är viktigast av allt bort, nämligen att vi bygger från grunden.

Eller så här: klart det börjar med en blogg!

Det här är inte ett försvarstal. Jag är fascinerad och förtjust över all respons, positiv såväl som negativ, eftersom det visar att folk bryr sig. Är du förbannad på att Ajour inte var nyhetssajten du trodde den skulle vara? Synd, men det är inte för sent än, tanken var ju att just du skulle få möjlighet att berätta för oss vad det är för något du saknar, så att vi kan forma efter det.

Vi bygger Ajour från grunden.

Det betyder att vi börjar med 1.0. Få ut den, och bygg vidare sedan – redan har det kommit bra respons och den som vill engagera sig med förslag kan göra det på livebyggsidan. Det Ajour du ser idag är inte det du ser nästa vecka, eller senare – allt är i förändring, i rullning, och under utveckling. Jag vill personligen se hur mycket man kan reagera dels på läsarnas synpunkter och förslag, och dels på vad som händer i trendväg på nätet. Hur snabbt kan vi plocka upp och dra nytta av nya möjligheter? Kan vi göra det snabbare än drakarna? Självklart, säger jag, men i verkligheten återstår det att se och bevisas. Det är något som tar tid, energi, och kräver att vi är lyhörda.

Slutligen, jag tror stenhårt på 1.0 så snabbt som möjligt, även när det gäller att bygga en mediesajt som Ajour. Jag motiverar det så här, vilket kanske inte passar in på just ditt projekt, men säger lite om förutsättningarna för oss.

  • Ajour ska inte tjäna pengar dag ett. Vi har inte bråttom med det, först vill vi hitta formen litegrann, sedan tar vi tag i inkomsterna.
  • Affärsmodellen ja, den är levande. Har vi idéer och möjligheter till intäkter? Självklart, vissa är uppenbara (annonser), andra annorlunda. Men precis som med sajtens uppbyggnad så tillåter vi oss vara flexibla, kanske öppnar det sig affärer som vi inte förutsett.
  • Relationen till läsarna är viktig. De som följer oss sedan tidigare vet vilka självständiga typer det är som är inblandade, och vilken kollektiv kurage som finns i Ajours redaktion. Vi har från början planerat att jobba tätt med läsarna, och det kommer. I mångt och mycket är det en teknisk fråga men, liksom resten av sajten, så är det något som byggs bäst i samverkan med just läsarna och deras beteenden. Det är en lyx vi kan unna oss just för att vi har bestämt oss för att inte ha ett vinst- eller ens intäktskrav från början.

För mig är bygget extra intressant. Ni har säkert hört mig prisa öppen källkod i allmänhet och WordPress i synnerhet, jag har en tendens att upprepa mig där. Den frihet och flexibilitet vi får tack vare tekniken vi väljer gör att vi kan göra spännande saker, bit för bit. Nej, det är inte så man lanserar en fet mediesajt – men så har vi inte riktigt den budgeten heller.

I grund och botten handlar det om att skapa bra material, och jobba kring det. Med det menar jag att vi bygger en sajt där vi alla kan göra vad vi gör, och dessutom bjuda in läsarna till tätare interaktion samt medverkan. Det är inte Ajour 1.0, och skulle aldrig vara det heller. För även om vi tillsammans har hundratals idéer om hur allt detta ska uppnås, så formar vi det live istället, i samspråk med läsarna.

Därför är jag glad över all uppståndelse och kritik. Lejonparten har varit konstruktiv, och jag har haft flera intressanta och givande diskussioner om vad vi kan göra, förslag på framtida utveckling, samt självfallet buggrapporter. Det är kul och givande.

Jag tror fortfarande på 1.0, även vad det gäller att lansera en mediesajt. Från vår synvinkel var och är det helt rätt, det är så vi formar den där nya grejen till vad det nu i slutändan blir. Om jag visste det säkert redan nu så hade det varit ännu ett gig, men nu är det fortfarande öppet vilket gör det till ett spännande experiment.

Vi bygger från grunden. Efter 1.0 kommer 1.1, sedan kommer 1.2, och så vidare. Exakt vad de innehåller återstår att se. Kanske blir det precis vad just du hoppades på i måndags? Chanserna till det ökar om du berättar vad det var du ville ha, så gör gärna det.