Brittisk biografkedja är ute och snurrar

Läser hur en brittisk biografkedja bojkottar Alice i underlandet för att Disney släpper filmen på DVD närmre biolanseringen än man brukar. “Vi behöver försprånget” är ursäkten, och allmänt blablabla.

Man tänker fel. Ska biografen överleva så måste man erbjuda en annan upplevelse. Ni kan inte konkurrera med DVD, blu-ray eller nedladdning på lika villkor – bioupplevelsen måste vara något annat.

Filmen Avatar imponerade inte direkt på mig rent filmmässigt, men tekniskt var den sannerligen en upplevelse – jag såg den nämligen i 3D. Även Alice i underlandet kommer visas i 3D – faktum är att trailern för nämnda rulle innan Avatar gick på var mer sevärd än James Camerons Pocahontas-kopia, det säger en hel del.

Och den här filmen vill man inte visa för att DVD:n släpps nära inpå!

Jag är inte särskilt förtjust i att gå på bio, men 3D-upplevelsen gör det intressant igen – det och allt bättre utrustade biografer (att få plats är en fördel för någon med min längd, exempelvis) gör att det faktiskt är ett alternativ. Men oavsett vilket så skulle jag aldrig få för mig att jämföra en DVD-version med 3D-diton av en visuell film som Alice i underlandet, det är bara löjligt.

Precis som den där biografkedjans gnäll.