Därför sålde jag Gamer

Den andra (av tre) sajter som jag sålt den senaste tiden är spelforumet Gamer. Liksom jag gjorde med Sportgamers-försäljningen så tänker jag gå igenom varför jag valde att sälja Gamer, hur jag resonerade samt lite bakgrund.

GamerNi som läst snabbresumén på infosidan vet att Gamer lanserades 2000, som ett fristående forum. TVspel.nu hade rullat i tre år, två som traditionell spelsajt, och forum var ungefär det sista jag funderade på där. Sidan gick bra ändå, interaktiviteten bestod i en brevlåda som läsarna kunde skicka in för att få svar från redaktionen. Ett hostat gratisforum var grunden till Gamer-konceptet, och som alla som känner mig vet så är det kört när fröet till ett projekt har börjat gro i min skalle.

Jonas Nilssons forum

Möjligen minns ni Dreamcast SE, en mysig liten sida om Sega Dreamcast som drevs av Jonas Nilsson. Han gjorde för övrigt Xbox SE senare, numera nedlagd den med. Jag undrar vad han håller på med numera…

I alla fall, Jonas hade ett forum som öppnades i en popup, tajt och fint. Det var ganska precis vad jag hade i åtanke för mitt Gamer-koncept. Tanken var nämligen att sammanföra svenska spelsajter till ett centralt forum, eftersom de flesta hade hostat amerikanskt skräp fullt med annonser.

Så jag registrerade gamer.nu (man fick inte knipa SE-domäner på den tiden utan aktiebolag, och då endast bolagsnamnet) och köpte forumet, med innehåll och system av Jonas. För hur mycket minns jag inte, men vi var båda nöjda. Jag vill minnas att Jonas var kvar som utvecklare av det första Gamer-forumet rätt länge, definitivt under större delen av tiden som vi körde det här konceptet.

Gamer som community

Popup-Gamer gick rätt bra, men i och med utvecklingen så var det allt fler som öppnade egna forum, och konceptet kändes lite för sent i tiden. Möjligen skulle jag jobbat lite hårdare med det, men min parhäst Oskar Gabrielson propsade på att vi skulle göra om det. Så det gjorde vi, Gamer 2.0 var såväl kodat som designat av Oskar och väldigt likt vad vi är vana vid i forumväg idag.

Communityfunktionerna blev fler och fler, även om man inte kunde blogga så kom det klansidor och annat. Gamers nätverk av vad vi kallade för fansidor, alltså sidor som handlade om ett spel eller en spelserie, började växa vid den här tiden. Mitt spelsidesnätverk var närmre tjugo sidor stort vid ett tillfälle. Klart vi behövde ett bra centralt forum!

Senare skulle David Mårtensson göra en ny version av Gamer, efter en liten tids nedtid då vi körde forum på Kong. Den var gul och fin, med gott om funktionalitet här med. Sedan återvände forumet till Kong, och Gamer länkades kort och gott dit.

Sista versionen av Gamer

Back to basics, eller planer som aldrig blev av

Den sista versionen av Gamer byggde på gratissystemet PunBB och skulle vara en del i en betydligt större satsning. Varumärket fick nytt liv samtidigt som vi lanserade Kong 4.0. Tyvärr kom det aldrig längre än så, det var helt enkelt för mycket jobb på annat håll som fick gå före. Ibland behöver man helt enkelt tjäna pengar. Det är synd, för jag tycker vi hade bra idéer för Gamer. De lär knappast bli av nu.

Dagens Gamer bygger inte på den första eller andra versionen. Databaserna nollställdes däremellan vilket känns helt rätt eftersom TVspel.nu och Kong inte hade mycket med varandra att göra heller. Trots det så hade Gamer över 5 000 medlemmar när forumet och namnet såldes.

Därför sålde jag Gamer

Det tog verkligen emot, men i våras – kort efter beslutet om mycket bredare Kong hade tagits – stod det klart att Gamer inte passade in i portföljen. Vad vi behövde var ett forum som kunde behandla underhållning överlag, inte vara tokfokuserat på spel. Och även om forumen hade bredd så stod varumärket i vägen. En bredare Kong kunde helt enkelt inte ha ett forum som hette Gamer, det skulle bara göra folk konfunderade.

Vi hade tre alternativ. Rebranda Gamer med nytt namn och bibehåll ett externt forum, flytta tillbaka till Kong igen (med eller utan innehåll), eller sälj Gamer och starta på ny kula på Kong eller med nytt namn.

Det blev det tredje alternativet, främst för att det kändes som sådan slöseri med ett bra varumärke. Umit köpte Gamer i paket med Sportgamers. Vad de tänker hitta på vet jag inte, men det blir troligen en integrering med Gameplayer på ett eller annat sätt. Mitt tips till dem är att ta vara på namnet Gamer – det är helt enkelt riktigt bra.

Hur som helst blir det intressant att följa Gamer framöver. Förhoppningsvis förvaltas varumärket och medlemmarna väl.

Fotnot. Eftersom jag inte längre äger och kontrollerar domänen www.gamer.se, där Gamer ligger/har legat, så vet jag inte vart den pekar. Klicka på egen risk.