Som bekant (?) har Expressen bestämt sig för att förhandsmoderera läsarkommentarer, och flera andra aktörer tar också drastiska beslut kring kommentarsfälten. Det är lite som att de plötsligt fick ett frikort från det där läskiga okända som kan komma från läsarna, det tidningarna inte kan bestämma över själva. En för alla, alla för en – nu sopar vi undan det obekväma och återtar makten över vår publikation.
Eller: så här fungerar insändarsidan och den förstår vi.
Kanske ska ni hålla er till insändarsidornas upplägg, för kommentarsfält som förhandsmodereras är ju bara nischade insändarsidor inriktade för ett specifikt ämne, nämligen artikeln de hör till? Det känns som en mer tilltalande tanke än vad som händer nu, den närmast farsartade strömmen av åtgärder mot kommentarsfälten.
I den här soppan sticker en man ut lite extra, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Han visar nämligen precis vad han tycker och tänker om sina läsare. Så här skriver han nämligen om tillgängligheten av “verktyg” för läsarbloggar och kommentarsfält:
Nätet var moget för publiken, men publiken var inte mogen för nätet.
Expressens internet är bevisligen inte samma som mitt.
På mitt internet diskuterar vi friskt, håller god ton och kommer fram till behjärtansvärda projekt. Vi socialiserar och hittar lösningar, vi hjälper och inspirerar varandra. Vi är inte alltid överens, ibland blir vi arga och ibland hettar det till, precis som i “den verkliga världen”, men det är aldrig tal om att stänga ner våra kommunikationsmodeller för det.
Thomas Mattssons internet är uppenbarligen annorlunda. Här får man inte prata utan godkännande från högre ort, en omyndigeförklaring som inte bara är nedvärderande utan också ren och skär hyckleri. Den kritik som Mattsson med flera – det här är inte bara Expressens soppa trots allt, fastän de stolt positionerar sig i framkant som någon sorts moralisk förkämpe – har mot alla som bemödar sig att skriva en kommentar i ett fält under en artikel, den borde vändas inåt med. För av all den smuts som påstås finnas i läsarkommentarerna så finns det en hel del av samma kaliber på redaktionell plats, skvaller och hörsägen blir stora löpsedlar och rubriker, något som är betydligt värre eftersom tidningen har åtagit sig ett journalistiskt ansvar. Det är ingen som förväntar sig det av en läsarkommentar, men redaktionellt material ska vara väl underbyggt och, får man hoppas, kvalitativt. Med tanke på vad som rymmer inom Expressens utgivning så blir de här utspelen mot läsarnas kommentarer synnerligen unkna.
Expressen, DN och Aftonbladet med flera gör självfallet som de vill, i synnerhet beträffande läsarkommentarer. Det gör läsarna med, och personligen tycker jag att den bästa reaktionen på hela den här historien vore att sluta läsa dessa publikationer. Det kan dock vara lite väl drastiskt kan tyckas, så vi säger så här: skriv inte en kommentar hos publikationer som förhandsgranskar, och överväg om du ska göra det hos de som vill kontrollera vem du är. För trots allt, där journalisten har alla möjliga skydd, där står du ensam för dina ord.
Ge inte bort dina tankar och ord till webbplatser som inte respekterar dem. En kommentar måste förtjänas.