Googles hyckleri går ut över Chrome

Bara väldigt kort för att jag ska lämna ett bokmanus innan veckan är slut, och sedan göra klart Allt om iPhone #7, och när WordPress 3.1 äntligen släpps så ska såväl WPMWP som Notes Blog rullas ut. Det är mycket nu och det är kul.

Det här kunde jag dock inte låta vara. Google har nämligen bestämt sig för att sluta stödja videoformatet H.264 (vilket för övrigt är Apples val när det gäller att servera video med HTML5) till förmån för de öppna alternativen WebM (skapat av Google själva) och Theora, i den utmärkta webbläsaren Chrome.

Jag har inget emot alternativen, men beslutet att inte stödja H.264 är rent och skärt hyckleri.

Så här skriver man:

Though H.264 plays an important role in video, as our goal is to enable open innovation, support for the codec will be removed and our resources directed towards completely open codec technologies.

Hur man kan bestämma sig för det här, skriva så här, och sedan fortsätta skicka med Flash förinstallerat är för mig helt obegripligt. Konsortiet bakom H.264 har trots allt lovat att det inte blir några läskiga licenser för formatet vad gäller streaming för privat bruk, och även om det inte är så bra som det borde (släpp det fritt är förstås rätt väg att gå) så är det ändå hundra gånger bättre än Adobes totalt stängda Flash.

Chrome är den bästa webbläsaren, synd att Googles rädsla för Apple – för det måste väl ändå vara det som är grunden till de här dumheterna? – ska förstöra den så. Så vem tar Chromium och gör en fork med bibehållit H.264-stöd?