“Länkandet är ett ofog”

I Tyskland drivs just nu ett lagförslag som ska låta tidningar och andra publikationer ta betalt av Google – för länkning. Det är inte ens på skoj, förbundskansler Angela Merkel står bakom förslaget.

Låt oss alla meditera lite på hur urbota korkat det där är.

Nu visar det sig att svenska Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter inte tycker att det är en så dum idé. Så här säger hon, bland annat, till Journalisten:

– Det är inte fel att den här frågan väcks. Tidningar och upphovspersonerna ska få betalt för sitt arbete. Länkandet är ett ofog, rent ut sagt.

För det första, gissa om citatet “länkandet är ett ofog” kommer snurra länge?!

För det andra, hur kan en länk och i värsta fall ett kort utdrag med liten tumnagelsbild göra att tidningarna och upphovspersonerna inte får betalt? Nog tjänar väl tidningarna på att folk faktiskt hittar dem via sökmotorerna?

För det tredje, Google kommer inte betala något mediaföretag för att få länka till tidningarna. Det i sin tur betyder att tidningarna försvinner från Google. Kanske vore det bra, för resultatet blir att den typ av gammelmedia Jeanette Gustafsdotter representerar kort och gott försvinner, från sökresultat såväl som från marknaden.

Slutligen, för det fjärde, ett litet tips till de medlemmar i Utgivarna som applåderar de här dumheterna. Det krävs blott en liten fil med en liten kodsnutt på er server för att blockera Google och andra sökmotorer. Testa det en vecka, en månad, ett år, och se hur det går.