Låt mig läsa artikeln på en sida tack

Jag hatar artiklar som sträcker sig över flera sidor. Ni vet vad jag menar, sidnumreringen längst ned, klicka på nästa sida för att fortsätta läsa. I de allra flesta fall betyder det att jag inte läser artikeln, helt enkelt för att jag finner det respektlöst mot läsaren.

Det finns bara en anledning till att dela upp en artikel på flera sidor på webben, och det är för att få fler annonsvisningar. Föga förvånande är det den så kallade gammelmedian som är bäst på det här, tidningar i synnerhet älskar att dela upp sina artiklar på flera sidor.

Ibland påstår de att de delar upp artiklarna för att det inte är trevligt att läsa så mycket text på en sida, att det inte ser snyggt ut, eller att det tar för lång tid att ladda. Det är rökridåer, inget annat – blott bortförklaringar för att kunna tjäna lite mer pengar på sina läsare.

Döm då om min förvåning när jag inser att New York Times, på många sätt den gamla tidens högborg, faktiskt fortfarande erbjuder en single page-länk i rutan till höger på alla artiklar. För ja, naturligtvis delar NYT upp sina längre artiklar på flera sidor de med – annonsvisningar och allt det där. Här kan jag dock acceptera beteendet för de ger i alla fall mig möjligheten att få hela artikeln på en sida, så som jag vill läsa den. Därifrån kan jag sedan skicka artikeln till Pocket, Instapaper, eller vad jag nu vill göra.

Om New York Times kan ge mig valmöjligheten att läsa en artikel som jag vill, då borde alla andra kunna göra det med. Vilket de förstås kan, de vill bara inte – det kanske betyder lite färre annonsvisningar och därmed mindre pengar, trots allt.

Fast inte från mig, som sagt – en sida, eller så läser jag inte alls. Det är en ännu sämre affär.