Tigga pengar hjälpte – Erixon fortsätter

Politiske debattören Dick Erixon bad sina läsare om 100 000 kr eller så åkte bloggen offline. Det fungerade, över 90 000 på fem dagar. Jag skrev en post om det tidigare, missa inte heller kommentarerna. Senare passerade Erixon 100 000 kr-gränsen. Åtta dagar tog det. Gratulerar får man väl säga.

Snittpeng per bidragsgivare? Knappt 273 kr enligt Erixon baserat på hans slutrapportering. Matten gjorde jag själv, men om din huvudräkning inte är vad den borde vara så blir det 100 051 kr totalt, fördelat på 367 bidragsgivare. Rätt mycket per skalle om ni frågar mig, det är en tidningsprenumeration i ett kvartal eller något sådant. Jag har på känn att det var en hel del maffigare bidrag, kanske från politiskt aktiva personer som vill ha Dick Erixon kvar i debatten i så många former som möjligt.

Självfallet fortsätter Dick Erixon blogga. Allt annat vore bedrägeri. Å andra sidan vet jag inte om det är en blogg han håller på med eftersom det inte finns några möjlighet till transparent kommunikation med avsändaren eller ens att skicka så kallade trackbacks. Det hör dock inte hit.

En annan spinoff som insamlingen haft är ett prenumerationsblad som skall distribueras via e-post i PDF-format. En ren betaltjänst, på begäran tydligen. Med tanke på antalet bidragsgivare så kan Erixon kanske vänta sig ett par hundra prenumeranter om han lägger sig över hundralappen. Det betalar klart några räkningar, men frågan är hur många som vill föda Erixon regelbundet? Vi får se, eller snarare, Erixon får se – hur mycket han förmedlar till oss av resultatet vet vi klart inte.

Personligen har jag inget emot att folk bidrar till Erixons bloggare. Vissa har tydligen, det framgår av hans krönika i Dagens Media (ligger på Erixons sajt) och andra tycker att det är bortkastade pengar. Däremot frågar jag mig varför Erixon inte provade nyhetsbladet först? Det hade varit snyggare tycker jag, och möjligen framgångsrikt. Man kan också ifrågasätta hur väl Erixon har utforskat möjligheterna till samarbetspartner, vars avsaknad sparkade igång hela den här insamlingskarusellen. Alla är inte säljare, men om han har så många besökare som han påstår bör han väl kunna hitta något tycker man?

Nåja, jag tror det är dags att lämna den här storyn därhän. Det är kul för den svenska bloggosfären att det här faktiskt gick att genomföra, samtidigt som jag egentligen tycker att Erixon sysslar med ett nyhetsbrev online, inte en blogg, men det hör – som sagt – inte hit.

Den som har vill ha mer, förresten. Till Dagens Media säger Erixon att han vill göra poddradio. För det behövs dock en samarbetspartner…